Vi kan bruke dager, uker, måneder og år på å være uenige om ting og dra konflikter til det ytterste. 101 prosent prinsippet oppfordrer oss til å tenke helt annerledes og fokusere på det vi er enige om og gi det all vår oppmerksomhet. Det vil være en litt annen tilnærming enn det vi ofte tar, hvor vi ofte ser etter og finner alle ulikheter og det vi er uenige om.
"Can I find common ground, and will I give it 100 percent of my effort?"1 – John C. Maxwell
Samtidig er det ikke alle saker, personer eller situasjoner som er verdt å bruke 101 prosent prinsippet på. Det kan være fordi det tar for mye tid, krefter, tenking eller på avgjørende områder bryter med verdier og målsetninger eller ikke gir ønskede resultater.
Denne ukes blogg er den attende av en lang rekke refleksjoner hvor jeg borer i og reflekterer over egen gjennomgang av boken om relasjoner og relasjonsbygging; "Winning with people" av John C. Maxwell. Dette kapittelet har tittelen: "The 101 Percent Principle."2 Her følger 5 spørsmål3 det kan være lurt å tenke over før en praktiserer 101 prosent prinsippet:
# 1 – Er personen verdt engasjementet?
"Every person has worth, but you cannot give every person the time and energy that the 101 Percent Principle requires."4 – John C. Maxwell
La meg være like nøye som forfatteren med å si at alle mennesker er like verdifulle. Vi kan allikevel ikke gi alle mennesker samme oppmerksomhet og energi. Maxwell peker på familien som det første og viktigste. Det er så lett å glemme og nedprioritere i «alt det viktige» vi har fore. Det kan gå så langt at vi taper det viktigste til de mange ting som egentlig ikke er så viktige når alt kommer til alt. Når vi først går inn for å gi det 100% må det være viktig og samtidig veloverveid.
Refleksjon:
Hvem har du, utover familien og de nærmeste, som du ser det nødvendig og er villig til å benytte 101 prosent prinsippet på?
# 2 – Er situasjonen verdt engasjementet?
"Most situations where disagreements occur are short-term. In such cases, keep in mind that "this too shall pass." Let it go and save your energy for scenarios where your expenditures of time and attention will have long-term return."4 – John C. Maxwell
Det kan være vanskelig å sorter hvilke situasjoner det er verdt å kjempe i eller å la gå. Erfaringen Maxwell deler, og noe vi nok alle har opplevd, er at ting som i øyeblikket er glødende etter en tid kjøler, mister sin kraft og løsner grepet på oss. Midt i situasjonene blir gjerne slike betraktninger kun teori og nærmest umulig å ta frem til egen bruk. Da kan vi trenge hjelp for å se klart.
Refleksjon:
Lar du situasjonen i øyeblikket prege deg så hardt at du mister av syne det langsiktige perspektivet på hva som er viktig og gir relasjonell avkastning?
# 3 – Er saken verdt engasjementet?
På samme måte som med situasjoner vil også opplevelsen av viktigheten i saker i noen tilfeller avta. Andre saker blir bare mer og mer klare at det er verdt å kjempe for. Det gjelder oftest saker som skraper ned på grunnfjellet av ens verdier og viktige prinsipper.
Refleksjon:
Er sakene du kjemper for verdt kampen i det lange løp, eller er det fare for at kampene fylles med en porsjon prestisje, ærekjærhet eller helt enkelt god gammeldags stahet?
# 4 – Er avkastningen verdt investeringen?
Ikke alle vil skjønne dine valg og prioriteringer i livet. Noen vil riste på hodet og muligens kommentere hva vi burde valgt og hva vi skulle ha gjort. Usikkerhet vil alltid prege investeringer i finans, og på sammen måte vil våre investeringer i relasjoner være høyst usikre. Tidsbruk og krefter inn i andre mennesker og relasjoner gir ikke alltid den avkastninger på investert innsats vi håper på eller skulle ønske. Kjenner du investeringen er både riktig og viktig, så gi det uansett dine 100%!
Refleksjon:
Tenk gjennom dine relasjoner og investeringer; Hvilke(n) relasjon er det spesielt viktig for deg å følge opp og investere i det kommende året?
# 5 – Er du klar til å gjøre det beste ut av situasjonen?
"The happiest people don’t necessarily have the best of everything. They make the best of everything."5 – John C. Maxwell
Sitatet fra Maxwell peker på et viktig moment: Ansvaret som ligger på oss selv i hvordan vi møter det som kommer i vår vei. Vi kan gjerne gjøre oss selv til offer og peke på alle andre, men de som lykkes på dette området er de som snur til det beste det som hender med de. Jeg tenker spesielt på én som på en utrolig og forbilledlig måte har snudd en negativ situasjon til noe med positivt innhold.
Refleksjon:
Tar du selv tak i det som skjer i situasjoner og snur det til det beste? Hvis ikke, hva kan du ta med deg fra dagens blogg for å snu litt på det og ta mer ansvar selv for dine relasjoner og situasjoner du kommer opp i?
Kjøp gjerne boken, fysisk, digitalt eller lydbok og gå gjennom den du også. Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 17.12.24
Maxwell Leadership Certified Team Coach/Trainer/Speaker
Kilde:
1Maxwell, John C. (2004) Winning with people: Discover the principles that work for you every time (s.188) Maxwell Leadership Publishing, Nashville, Tennessee, USA
2 Ibid, (s.188-197)
3 Ibid, (s.192-194)
4 Ibid, (s.193)
5 Ibid, (s.195)
Takk for din påmelding!