Lederskap & Ensomhet

Har du kjent på følelsen av at lederskap er ensomt eller at du kjenner deg alene? Det tror jeg er ganske vanlig for mange av oss, og vi søker gjerne rundt omkring oss for å finne grunner til akkurat dette. I boken "Leadership Gold"1 peker forfatteren John C. Maxwell på noe som virkelig utfordret meg: Hvis det kjennes ensomt som leder er det behov for å se innover, mot egen praksis og min utøvelse av lederskap.
Rådet som kommer helt tydelig frem, om det kjennes ensomt som leder, er ikke å starte med å lete alle andre steder, se etter syndebukker eller konstruere et narrativ som kan tilpasses alle tenkelige situasjoner. Det gjelder å starte i oss selv og egen praksis i ledelse av oss selv, teamet, organisasjonen eller virksomheten.
Han peker blant annet i boken tilbake til tidligere generasjoners ledelsesteorier om å holde avstand og ikke involvere seg for tett i de en leder. Gullet han har funnet og deler etter årevis med aktiv ledelsespraksis er det helt motsatte, at det var akkurat når han kom nær teamet og involverte seg dypt og relasjonelt, at lederskapet bar ønskede frukter. Når han fikk teamet med seg, først da så kom de betydelige resultatene.
Her er
5 momenter
vi kan reflektere over på vår vei mot å koble på andre, bli mer effektiv som leder og jobbe oss ut av ensomheten:
# 1 – Velg relasjon foran tittel
En første felle å gå i er å klynge seg til stillingen en har fått eller posisjonen som er gitt. Du kan lese mer om posisjon vs relasjon og de 5 nivåene i lederskapet her. Satser du på å bygge på den relasjonelle siden vil du aldri være ensom, og du tar andre med deg.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken side av lederskap er fremtredende hos deg? Den posisjonelle (tittel) eller den relasjonelle som bygger ned ensomheten?
# 2 – Ikke kjemp alene
Om du opplever ensomhet, så er det ikke noen løsning å fortsette i det samme sporet. Som nevnt er det en jobb som starter med oss selv, men det vil hjelpe å dele det med noen. Finn en som du kan sparre med for å komme deg videre, til et sporskifte når du har kjørt deg fast. Det blir for krevende på egenhånd.
Refleksjon/oppgave:
Hvem kan du dele din ensomhet med og dermed bryte mønsteret?
# 3 – Kjenn deg selv
For å jobbe med seg selv må en kjenne seg selv. Hvor godt kjenner du ditt eget lederskap og hvordan du påvirker omgivelsene? Ferdigheter og blindsoner?
Refleksjon/oppgave:
Når tok du selv en DISC rapport eller med hjelp av annen evaluering stakk fingeren litt i jorden?
# 4 – Kjenn teamet
“Taking People to the Top Is More Fulfilling Than Arriving Alone”2- John C. Maxwell
Kjenner du virkelig de du jobber med? Og dynamikken i teamet sammen. Med f.eks en DISC Team Impact report eller lignende kartlegging vil du få hjelp til å se styrkene og utfordringene i teamet og bygge ned evt. hindringer.
Refleksjon/oppgave:
Når var siste teambuilding/aktivitet dere gjennomførte? Har tiden med nedstengning gjort noe med dynamikken i teamet, på godt eller vondt?
# 5 – Sett sammen ditt fremtidige turfølge
I tillegg til å jobbe med seg selv gjelder det å investere i og utruste andre for å bestige neste utfordring sammen med deg. Det gjelder å sette sammen ditt turfølge så du ikke fortsetter reisen alene.
Refleksjon/oppgave:
Hvem er i «turfølget» ditt nå og i tiden fremover?
Av Jon Løvland, 29.03.22
Kilde:
1Maxwell, J. C. (2008). Leadership Gold.(s.1-14) Thomas Nelson Inc, Nashville, Tennessee, USA.
2Ibid. (s.6)









