Når teamet er samlet for å ta avgjørelser eller du selv står overfor avgjørende valg, så er det ofte vanskelig å lande saker eller ta beslutninger. I utfordrende tider opplever vi at disse utfordringene vokser seg større og blir mer krevende enn noen gang, når mye står på spill eller konsekvensene kjennes store og kostnadene fort kan bli høye. Som ledere er det i tillegg dimensjonen om å ta avgjørelser som innbefatter andre og deres situasjon det som legger en ekstra vekt på skuldrene.
"If you use your head, include your team, and do what you believe is best for your people, and the organization, your odds of keeping on course and making it through the challenges greatly increases."1– John C. Maxwell
Sitatet over indikerer ingen lovnad om at alt vil lykkes eller at alt skal bli bra. Det peker heller på at en med å involvere menneskene som finnes rundt oss i teamet, virksomheten eller organisasjonen, i tillegg til å bruke hodet, er sjansene for at vi kommer oss gjennom utfordringene større enn om vi strever alene. God tenking, refleksjon og sparring med andre vil langt overgå det vi er i stand til å komme frem til på egenhånd. I møte med krevende utfordringer kan vi fristes til å utsette ting og ikke ta avgjørelser, men det å ikke ta avgjørelser er en avgjørelse det også.
"God tenking, refleksjon og sparring med andre vil langt overgå det vi er i stand til å komme frem til på egenhånd."
I prosessen frem til avgjørelsene kan det være til god hjelp med struktur for tankene. John C. Maxwell gav meg i boken «Leading in tough times»2 hjelp med 5 kategorier, eller det jeg kaller noen sorteringsbokser, jeg kan bruke stilt overfor vanskelige valg eller avgjørelser. Håper det også kan være til hjelp for deg og ditt team.
# 1 – Avgjørelser som krever mot: Hva må gjøres?
"Sometimes the organization is on the line and the only people in a position to make the courageous calls are the leaders."3 – John C. Maxwell
Den første boksen kan hjelpe oss med oversikten, når presset kommer fra mange eller alle retninger: Hva må gjøres? Mange vil se tilbake og si at deres viktigste avgjørelser kom i akkurat denne situasjonen med opplevd press og stress. Mange vil også måtte erkjenne at det har vært mye læring i alle de feilene en har gjort under stress og press, og det er kanskje like viktig.
Refleksjon/oppgave:
Lar du deg presse til å ta forhastede avgjørelser, eller klarer du å beholde roen, fokus på visjon og retning i møte med viktige og avgjørende valg rundt det som virkelig må gjøres?
# 2 – Avgjørelser som krever prioritering: Hva må gjøres først?
Prioritering er et ord som gjør at vi rygger litt. Min erfaring som veileder for team er at nettopp dette punktet lammer de fleste utviklingsprosessene. Mangel på prioritering, mot til å velge det viktigste først. Og oftest er problemet av vi vil for mye.
Refleksjon/oppgave:
Hvis du fikk spørsmål direkte, kunne du liste opp de tre viktigste prioriteringene for deg selv, ditt team, organisasjon eller virksomhet – uten å slå opp i papir eller lete på datamaskinen?
# 3 – Avgjørelser som krever endring: Hva må gjøres annerledes?
De fleste liker ikke endring. Punktum. Faktum er at vi oftest motsetter oss endring, spesielt om ikke det er vår egen ide eller vi ser en tydelig fordel til egen nytte eller vinning. Som ledere er vi endringsagenter, og oppgaven oppleves oftest som å jobbe i motvind eller å gå i oppoverbakke. Men det finnes ingen alternativer som leder, og det er til det beste for teamet, virksomheten eller organisasjonen at vi står opp og leder gjennom endring.
Refleksjon/oppgave:
Hva er det dere gjør i dag, som du ser må endres om dere ønsker andre resultater enn det dere får i dag? Hva passer i boksen merket «Gjøre annerledes»?
# 4 – Avgjørelser som krever kreativitet: Hva er mulig?
I møte med ting som skal avgjøres lener vi oss ofte mot erfaring. Når vi sitter fast er ikke alltid erfaringen vårt sterkeste kort. Da må vi heller finne frem til og ta i bruk kreativiteten for å komme oss videre.
Refleksjon/Oppgave:
Hvilken barriere har dere foran dere, og hvilken kreativ løsning vil ta dere forbi hindringen?
# 5 – Avgjørelser som involverer mennesker: Hvem bør – og hvem bør ikke involveres?
"A leader’s job is not to know everything but to attract people who knows things that he or she does not. One of us is not as smart as all of us."4 – John C. Maxwell
Mange peker på at avgjørelser bør tas nærmest folk og prosessene det gjelder. Det tror jeg er både er viktig og riktig. Samtidig opplever jeg at mange har møter og prosesser med folk tilstede som hverken har interesse for sakene eller har engasjement for prosessene. Jeg har mange ganger lurt på hva som skal til for å fristille eller rydde i den «kabalen», som igjen vil øke kvaliteten.
Refleksjon/oppgave:
Tør du stille deg spørsmålet om hvem som bør eller bør ikke være med? Har du mot og myndighet til å både involvere de rette personene og la være å ta med de som ikke har noe interesse av å tilføre møtene og prosessene noe av verdi?
Bruk gjerne kommentarfeltet under (Disqus) eller på Lederskaputvikling på Facebook, Instagram eller LinkedIn til å gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi du ønsker å tilføre, både tilbake til andre som leser dette og til meg for å lære og være i utvikling.
Av Jon Løvland, 31.01.22
Referanser:
1Maxwell, J. C. (2021). Leading in Tough Times.(s.113) Maxwell Motivation Inc, HarperCollins Leadership, New York.
2Ibid. (s.112-115)
3Ibid. (s.113
4Ibid. (s.126)
Takk for din påmelding!