Lederskap & avkastning, del 1:4 - Plante
Har du hørt om folk som passer til betegnelsen: «De har grønne fingre». At alt de tar i blir til noe som spirer og vokser. Men så ser jeg også barnehagebarn komme hjem med en bomullsdott med noen frø i restene av en melkekartong. Der spirer og gror det etter kun kort tid. Den største «magien» ligger i frøets eget vekstpotensial, men det er samtidig noen forutsetninger som må være på plass. Gjennom bloggen denne måneden vil vi se på 4 områder rundt lederskap og avkastning: Plante, vanne, gjødsle og omplante.
Som skogbonde i miniformat har jeg i vinter hogd ut et lite stykke granskog. Skogbunnen virket nærmest død under de store skyggekastende og mektige grenene. Men jeg har sett det før, at det etter relativt kort tid med lys og varme spirer nytt liv. For å få fart på den prosessen oppfordres vi og støttes med statlige tilskudd for markberedning. Det vil si at vi roter i skogbunnen for å få frem jorden under det tykke laget av døde granbarnåler og dermed komme raskere i gang med etterveksten. Vi oppfordres også til å sette igjen kvalitetstrær som kan slippe sine frø ned på den markberedte skogbunnen.
Veksten i naturen skjer av seg selv, vi kan ikke tvinge den frem. Men det finnes minst én forutsetning: At vi får frøene i jorden! Som organisasjonskonsulent møter jeg ofte en uttrykt uro for manglende ettervekst. Skyldes at vi altfor ofte sitter med frøposen i skuffen eller har forhåpninger at det bare skal skje helt av seg selv?
“I don’t promise you it will be easy. I do promise you it will be worthwhile1.” ― Art Williams, om lederskapsutvikling
I våre team og virksomheter er det også slik at veksten kan skje av seg selv, men planting har dessverre ikke den samme automatikken. Her er 5 utfordringer som kan hjelpe deg og ditt team til å ta modige steg på veien til å se nye «planter» får muligheter og kan spire blant dere:
# 1 – Forbered deg
Har du som leder og dere som team satt av nok tid til å skrive ned planen og retningen for de neste årene? Ingenting er som før, spesielt ikke nå etter korona-tiden, hvor så mye er forandret og for mange har nærmest stoppet opp. Så det er tid for nye forberedelser og planlegging.
Refleksjon/oppgave:
Hva vil du skal gro, vokse og utvikle seg i «hagen din»? Hva er behovet og hva har du planlagt å plante i år?
# 2 – Markberedning
Hvis det er lenge siden det har vært jobbet med utviklingsprosesser i organisasjon og virksomhet kan gjerne situasjonen være litt som skogbunnen i granskogen. Husk at det er ikke dødt, det trengs bare å jobbes litt med. Så er det tiden for å grave litt i gamle tradisjoner og fastlagte mønster? Snu litt rundt på ting og få inn nye perspektiver?
Refleksjon/oppgave:
Hva vil du gjøre for å bearbeide marken hos deg selv og ditt team?
# 3 – Sørg for de mest optimale omgivelsene
Alle vekstprosesser trenger jord, lys og vann. I tillegg kan det optimaliseres med gjødsel og tilsetninger for en mer optimal prosess. I ledelsesutvikling kan det være et miljø og kultur med sunne verdier, høy grad av tillit, klarhet rundt oppdrag, visjon og strategier, samt muligheter og forventning om en kontinuerlig utvikling.
Refleksjon/oppgave:
Hva har du allerede på plass, og hva må du jobbe med for å optimalisere forholdene?
# 4 – Få frøene i jorden. Plant!
Vi skjønner at om ikke vi planter frø, så får vi heller ingen resultater. La oss luke i holdninger og handlinger som støtter seg til det motsatte. Håp er ikke en strategi, vi kan gjøre bedre enn det.
Refleksjon/oppgave:
Når vil du starte? Hva er planen for å komme igang?
# 5 – Klar for hardt arbeid?
«Godt verktøy er halve jobben,» sies det. Jeg elsker verktøy og har garantert kjøpt langt flere enn jeg strengt tatt trenger. Jeg tror det er overdrevet at verktøy utgjør halve jobben, men som rådgiver i utviklingsprosesser pleier jeg å si at gode verktøy og rådgivning i vil kunne utgjøre ca 20% av prosessen. En viktig og ofte kritisk del for å komme i gang. Resten er hardt arbeid i teamet.
Refleksjon/oppgave:
Hva vil du gjøre i dag for å trene utviklings- og prosessjobbingskondisen for deg selv og ditt team så det kan støtte dere i vekstprosessene som ligger foran? Ta gjerne kontakt om du trenger hjelp eller input.
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 04.05.21
Kilde:
1Maxwell, John C. (2020) The Leaders Greatest Return (s.XV) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
Takk for din påmelding!