I arbeid med visjonsprosesser og idemyldring har jeg lagt merke til noe som oppleves både krevende, interessant og frustrerende: Det er så enkelt med brainstorminger og idemyldring, hvor drømmer visjoner og ideer flyter fritt, mens når drømmen skal fødes etter et langt svangerskap med gode og ofte demokratiske prosesser, så resulterer det ikke alltid i et livskraftig avkom som vokser seg sterk og utvikler seg.
Noen lederskapsmodeller har én tydelig leder som nærmes dikterer retningen. Det finnes gode alternativer til denne modellen med én sterk leder med den éne store ideen, men det er verdt å legge merke til utfordringen i at noe av det med eierskapet til ideene lett går tapt når det nærmest skal stemmes over og finnes en retning helt fra starten som alle er villige til å gå.
I organisasjonslivet er det lett for at eierskapet pulveriseres ut i komiteer og råd, og en kan sitte igjen men det som enda en ting som skal gjøres, uten at noen til slutt hverken brenner for det eller til og med husker helt hvorfor det var viktig. Men når teamet derimot klarer å samle én sterk gruppe som står sammen, skulder til skulder for å gjennomføre ideen, da er det fantastisk å se energien og innsatsen de er villige til å legge ned for å lykkes med ideene.
Det har vært interessant å møte mange mindre bedrifter og bedriftseiere som har en klar ide og har forfulgt ideen som igjen har blitt til noe de har sett lykkes over tid. Visst har det vært både tilbakeslag og omveier dit, men deres eierskap til ideene har vært sterkt og avgjørende for å holde ut og holde fast, helt frem til å lykkes.
“You cannot achieve a dream that you do not own.”1 – John C. Maxwell
Her tror jeg mye av nøkkelen finnes, i det å ta eierskap i drømmen, ideen eller visjonen. Om det er i virksomhet, organisasjoner eller i eget liv, så må ideen eies for å bli til noe. Og det starter med lederne. Det er alltid der det starter, og det ansvaret må vi være villige til å bære. Da er det lurt å selv ta en «selvsjekk» på eget eierskap. Her er 5 gode sjekkpunkt2 fra Maxwell med noen kommentarer fra meg for å sjekke eierskapet til drømmen, ideen eller visjonen, uavhengig om den er din egen eller du har tatt på deg å være visjonsbærer for de lange linjene som strekker sag langt til bake og er tegnet opp av andre. De vi står på skuldrene til og løfter arbeidet videre.
# 1 – Vær villig til å satse på deg selv
"Du kan komme til å lykkes selv om ingen andre har tro på deg, men du kommer aldri til å lykkes om du ikke har tro på deg selv."3 - John C. Maxwell
Min erfaring er at det er alltid noen som ønsker å koble seg på de som våger noe, de som har drømmen og peker ut en retning. Det er alltid noen som kobler på og stiller opp når du våger deg utpå og satser på dine drømmer og tar nye, modige steg videre.
Refleksjon/oppgave:
Er du villig og klar til å satse på deg selv og ha tro på deg selv først? Hva er det første steget du må ta i forhold til å satse litt mer og ha tro på deg selv?
# 2 – Ta ledelsen i eget liv
Det starter som sagt med oss som ledere. For meg handler dette om ikke bare å seile uten mål og mening, men å være helt bevisst på hva en kobler seg på og hva en tar eierskap til og vil la seg engasjere inn i.
Refleksjon/oppgave:
Har du kontrollen selv eller er det andre mennesker og deres forventninger som styrer deg?
# 3 – Elsk det du gjør og gjør det du elsker
Her er det et klart spenningsfelt, og jeg tror samtidig at det er akkurat her kraften i hverdagen har sin frigjørende kilde: At vi liker det vi gjør og gjør det vi liker. Kanskje er det tid for å skifte, men det er ikke alltid grønnere alle andre steder, og min erfaring er at «nissen alltid er med på lasset». Det er ikke alle de andre, det dreier seg oftest om oss selv og vår evne til å finne balanse i eget liv.
Refleksjon/oppgave:
Hvilke prioriteringer og valg må du ta i tiden som kommer for å bedre komme i balanse med å like det du gjør og gjøre det du liker?
# 4 – Ikke sammenlign deg selv eller dine ideer med andres
Helt fra gamle tider har sammenligning vært noe som har gjort mennesker syke av misunnelse. Hadde vi ikke visst hva andre har eller gjør, så hadde vi heller ikke kjent noe sug etter det eller hatt tomheten vi kan oppleve uten. Slik er det også med våre drømmer og ideer. En bedre sammenligning er med oss selv og egen utvikling i forhold til tidligere, ikke alle andres planer eller utvikling.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken forskjell gjør det for deg, eller hva hjelper det deg, helt ærlig, om andres ideer, drømmer eller visjoner er større eller mindre enn dine?
# 5 – Ha tro på visjonen for fremtiden, selv om andre ikke helt forstår deg
Å være leder er krevende og en blir ikke alltid møtt med forståelse og bare hyggelige nikk. Ihvertfall ikke om en kommer opp med en litt stor og krevende plan eller spennende ide. Da gjelder det å ha tro på ideen selv og du må nok overvinne noen «det nytter ikke», «det har vi prøvd før» eller «sånn har vi aldri gjort det» - type folk for å lykkes.
Refleksjon/oppgave:
Hvilke drømmer har du i dag, som ikke folk helt skjønner eller kobler på? Skriv de bare ned og fortsett å kommunisere, bearbeide og jobbe med det. Da vil det vil skje noe!
Av Jon Løvland, 19.04.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2011) Put your dream to the test (s.7) Nelson Books, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid, s.12-19
3Ibid, s.13
Takk for din påmelding!