Et team preget av mangfold gjør at vi ikke så lett står fast. Forskjellige mennesker bringer med seg ulik kunnskap, perspektiv og erfaring.
"Our differences can make a positive difference.”1 – John C. Maxwell
Mangfold har i noen samenhenger så sterke krefter i seg og kan sprenge seg frem. Det har vi sett i store bevegelser som tvinger sterke ledere eller hele kulturer til ufrivillig endring. Men veldig ofte er det ledere som stritter imot eller kanskje ikke ser behovet og potensialet i å ha en gruppe ulike mennesker rundt bordet. Vi søker heller mot ensartethet, blant våre egne og våre like.
Det er mange fordeler med å fremelske mangfoldet og gi plass til ulikheter i teamet. Vi får belyst det vi ikke vet, det vi har gått glipp av eller ikke kan se med ut fra de begrensninger eller mangler på erfaringer vi helt enkelt kan inneha alene. Det utvider også perspektivene våre med å få andres syn på ting. Uten mangfold vil kreativiteten dø, og som Malcom Forbes skal ha sagt det: “Diversity is the art of thinking independently, together…..”
John C. Maxwell skisserer i boken «Leadershift»2 5 hinder vi må komme over om vi skal lykkes med et team sammensatt av forskjellige mennesker som utfyller hverandre i et bærekraftig mangfold.
# 1 – Frykten for konflikt
Med mangfold i teamet vil ulike meninger, oppfatninger og erfaring uten tvil gi høy temperatur når avgjørelser skal tas eller løsninger søkes. Det er faktisk helt nødvendig, og konflikten bør ikke slukkes i panikk.
«All great relationships, the ones that last over time, require productive conflict in order to grow.
This is true in marriage, parenthood, friendship, and certainly business. Unfortunately, conflict is considered taboo in many situations, especially at work. The higher you go up in management chain, the more you find people spending inordinate amount of time and energy trying to avoid the kind of passionate debates that are essential to any great team.”3 – Patrick Lencioni
Refleksjon/oppgave:
Er du redd for konflikt? Eller tillater du sunne og konstruktive konflikter? Er du også modig nok til å hente det inn når det beveger seg over i usunnhet?
# 2 – Uvillighet til å ta oppgjør med egne fordommer
Vår uvitenhet er vår blindsone. Dette fikk jeg møte i ung alder med 5 år i Zimbabwe, fra midt i tyveårene mine. Det var ikke noe kurs eller forberedelser som kunne forberede meg på oppdagelsene og lærdommen som ble min etter møte med dyktige, hardtarbeidende og positive medarbeidere. Skamfull og spørrende måtte jeg tenke nøye gjennom hvor mine tanker og forestillinger om mennesker fra andre land og kulturer kom fra. Min eldste datter på 3 år møtte barna i gata for første gang med å utforske hverandres hår. Jeg måtte lære leksen på den harde måten, og det har gjort noe med meg for alltid. Og hvilket team vi ble de 5 årene!
Refleksjon/oppgave:
Har du fordommer som vanskeliggjør å jobbe i et team med mangfold? Har du en blindsone her som du ikke er klar over eksisterer? Hvem kan du samtale med om dette?
# 3 – Egen arroganse
Noen ledere vet alltid best, og lar være å lytte til teamets forskjellige stemmer og synspunkter. De bli for store eller gode til å se at andre kan tilføre noe av verdi som gjør teamet sterkere og at de lykkes bedre. Det er viktig å huske at det er ingen til nå som har vært uunnværlig, det er den harde sannhet.
Refleksjon/oppgave:
Ta en selvsjekk og reflekter over i hvilken grad du oppleves arrogant, på en skala fra 1-10? Tør du også sjekke ut hva som er teamets opplevelse av deg?
# 4 – Usikkerhet
Vår usikkerhet kan i verste fall lede til at vi opplever andre personer som en trussel. I stedet for å verdsette mangfoldet og dyktigheten kan vi med rot i egen usikkerhet motarbeide eller sabotere personer og eget team.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken følelse dukker opp i deg når en eller flere i teamet er flinkere eller har skarpere ideer enn deg selv? Ser du på det som en trussel eller en seier?
# 5 – Mangel på inkludering
Det er en ny generasjon i arbeid nå, Milleniums-generasjonen. «Innen 2025 vil 75% av arbeidsstokken bestå av denne generasjonen.»4 De kjennetegnes med at de vil involveres, delta, engasjeres og inkluderes. Blir de ikke inkludert, så er de borte. Denne generasjonen ser på inkludering på en totalt annerledes måte enn foregående generasjoner, og det må vi bare ta lærdom av før det er for sent og vi mister kanskje den viktigste brikken i mangfoldet.
Refleksjon/oppgave:
Kjører du i samme spor som alltid, eller tar du innover deg at det er nye mennesker som bør ta plass rundt bordet?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 20.07.21
Kilde:
1Maxwell, John C. (2019) Leadershift (s.169) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid. (s.169-191)
3Ibid. (s.177)
4Ibid. (s.188)
Takk for din påmelding!