Lederskapets ultimate test: Å skape positiv forandring
Ledelse og lederskap kan fort bli veldig mye teori og kun bli med praten. Så hvordan kan vi bedømme om vårt lederskap har en viktig og innflytelsesrik påvirkning og at det virkelig betyr en forskjell?
Lederguru og mentor John C. Maxwell skrev boken «Developing the Leader Within You” allerede i 1993 og den ble en av bestselgerne av lederskapsbøker med mer enn 2 millioner solgte eksemplarer. Boken ble til da han skjønte at lederskap kunne læres og utvikles av alle. At alle kunne lære seg å lede og utvikle sitt lederskap innenfor sin gaveutrustning og ta nye modige steg. Veldig ofte handler det mye om hvordan vi forholder oss til endring, og at det er der lederskapet prøves.
“De fleste mennesker er mer komfortable med gamle problem enn nye løsninger1.» ― John C. Maxwell
I bokens første utgave var det et kapittel om at det å skape en positiv forandring er den ultimate testen på vårt lederskap. («The Ultimate Test of Leadership: Creating Positive Change.») I 2018 kom 2.0 versjonen av denne boka, og kapittelet om å skape positiv forandring var da totalt revidert på bakgrunn av 25 års erfaring, vekst og utvikling på dette området. Kapittelet trekkes frem som ett av de viktigste områdene ledere trenger å jobbe med, og det i en kontinuerlig prosess.
Lar du deg utfordres av disse 5 punktene/spørsmålene som en hjelp til å både å tenke, reflektere og skape positive forandringer hos deg selv, som igjen kan være til hjelp i ditt møte med lederskapets ultimate test i det daglige, der du leder?
# 1 – Hvordan kjenner du deg selv i møte med forandringer?
Hvis du selv ikke er komfortabel her, hvor mye mindre kan vi ikke da forvente at «de vi leder kjenner seg trygge og ivaretatt i prosessene? En gang jeg hørte Maxwell undervise dette bad han oss om å legge armene i kors, sånn som vi pleier å gjøre det. Prøv! Og så skift om. Kjenner du hvor unaturlig det kjennes? Eller å folde hendene. Vi gjør det på samme måte hvér eneste gang. Prøv å skifte alt én finger til side og kjenn på det? Hvordan kjennes det? Uvant. Banalt eksempel, men det viser at i selv de minste forandringene kjennes det uvant eller ubehagelig. Oppgavene som ligger foran er større enn 2 armer i kryss, men de starter med en selvsjekk av egne holdninger til forandringer.
Refleksjon/oppgave:
Reflekter over ditt eget møte med forandring. Utfra din personlighetstype og personlighet, endringer initiert av deg eller andre – hvor komfortabel er du i endring? Ut fra dine erfaringer med endringsprosesser, hva er det viktigste du må jobbe med her for å komme videre?
# 2 – Hva skal til for at du kan starte en positiv forandring?
John C. Maxwell svarer dette spørsmålet i boken utfra sin erfaring med endringsledelse:
“One person who is willing to lead the people involved in making the change through a process and do his best to take everyone with him2.” ― John C. Maxwell (s79)
Med fare for gjentagelse både i dag og tidligere, så kan det ikke sies for ofte: Forandring starter med oss selv. At vi ikke kjenner oss klar eller kjenner på begrensninger er helt greit, for det gir oss et godt utgangspunkt å jobbe ut fra og videreutvikle våre ferdigheter og lederevner.
Refleksjon/oppgave:
Det starter med oss selv, så er du villig til å ta modige steg, stå opp og lede i endring og gjøre ditt beste for få folkene med deg?
# 3 – I endringsprosessene, har teamet du leder noe positivt å se frem i mot, i møte med det følte tapet over det de må gi slipp på?
“For everything you gain, you lose something3. ― Ralph Waldo Emerson
“Når frykten stiger, faller motivasjonen4. ― John C. Maxwell
Usikkerhet og frykt i møte med forandringer er en hard utfordring for både motivasjon og utvikling. Tanken på at vi vet hva vi har, men ikke helt hva som kommer gir næring til denne usikkerheten og setter bremsene på. Å lede opp mot slike holdninger er krevende, holdninger som må overvinnes for å komme videre. Maxwell forsterker det med å si at: «Vi ikke bare holder fast i ting, men sitter også fast i ideene og måtene vi gjør ting på5.»
Refleksjon/oppgave:
Hvordan kan du som leder hjelpe teamet ditt til å overvinne disse holdningene til endring som ofte preger oss/teamet/organisasjonen?
# 4 – Er forandring mer en begivenhet enn prosess i din organisasjon?
I flere av mine møter med organisasjoner og spesielt kirker settes det store forventninger til møtene hvor vi sal snakke om endring. Men når planen er klar og de første stegene er lagt ut, først da er det jobben virkelig starter. Mitt spørsmål er om vi gir nok tid til at endringsplanene blir omgjort til gode prosesser og ikke bare noen øyeblikks begivenhet i et godt og spennende planleggingsmøte?
“Vi overvurderer begivenheten og undervurderer prosessen6.» ― John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Er det noen av prosessene dere som team er inne i, hvor forandringene trenger mer tid for å gå fra en spennende begivenhet til en dyp og god endringsprosess?
# 5 – Klar for et modig steg videre ved å studere kapittel 4 i boken «Developing the Leader within you 2.0»?
Forfatteren gir oss noen nøkler til hvordan han har lært seg prosessen med å se inn i forandringens tider og forberede både seg selv og teamet på det som kommer, gi tid i møte med utålmodigheten og øke måloppnåelsen. Forkortelsen/akronymet P.L.A.N.A.H.E.A.D.7 forklares og gir gode eksempler og læring til videre utvikling av ens evner og motivasjon til å kontiunuerlig være i og jobbe med de forandringene som trengs og som gjør en stor forskjell.
Refleksjon/oppgave:
Klar for å vokse og utvikle deg? Skaff deg/lån boken og studer endringsledelse fra én av de fremste på forandring, både i ledelsesteori og praktisk ledelse.
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 16.02.21
Kilde:
Maxwell, J. C. (2018). Developing the leader within you 2.0.(s.71-93) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
1 Ibid (s.74)
2 Ibid (s.79)
3 Ibid (s.74)
4 Ibid (s.77)
5 Ibid (s.75)
6 Ibid (s.79)
7 Ibid (s.80)
Takk for din påmelding!