Lytte > Prate

Mange har pekt på at vi har to ører og en munn og derfor bør lytte mer enn vi prater. At vår biologiske utrustning derfor nærmest bør brukes som en direkte matematisk utregning for vår praksis og balanse mellom å lytte og prate. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, for selv om jeg jobber med saken har jeg langt igjen til å finne en god balanse i det regnskapet.
"One of the greatest gifts you can give anyone is the gift of attention."1 ― Jim Rohn
Jeg tror i tillegg det er avgjørende å skille mellom lytting og det å virkelig høre, graden av oppmerksomheten og interesse vi viser den som snakker og det vi blir fortalt. Spesielt blir dette gjeldende midt i det bombardementet av informasjon som treffer oss hver eneste dag. I mentor- og coaching samtaler har jeg blitt kraftig utfordret på lytteteknikk og å virkelig høre både det som blir sagt direkte og kommunikasjonen som ligger bakenfor ordene. Det er en god øvelse, men samtidig krevende fordi det tar høy konsentrasjon og stor grad av oppmerksomhet. Det positive er at det kan oppøves over tid og oftest gir mer enn det tar.
Her er 5 momenter jeg stadig kjemper med for å finne en bedre balanse mellom å lytte og prate, en balanse jeg tror kan hjelpe både deg og meg i vår effektivitet som ledere.
# 1 – Lytte for å forstå
"Leadership finds its source in understanding.”2 – John C. Maxwell
Det er vanskelig å lede og hjelpe noen om ikke vi først forstår situasjonen, målene, drømmene og menneskene i vårt team, organisasjon eller virksomhet. For å komme dit finnes det bare én hovedvei, og den går via lytting. Det er kilden til vår forståelse og innsikt.
Refleksjon/oppgave:
Hvor godt kjenner du egentlig teamet ditt og de du jobber sammen med?
# 2 – Lytte for å lære
“I remind myself every morning: Nothing I say this day will teach me anything. So, if I’m going to learn, I must do it by listening.”3 – Larry King
Lytting er den beste måten å lære på og ta inn nye impulser. Aktiv lytting med interesse for å bli informert og oppdage nye sider av ting.
Refleksjon/oppgave:
Er du fortsatt nysgjerrig og vil lære nye ting ved å spørre og lytte, eller oppleves du som den med ferdige svar på det meste?
# 3 – Lytte for å deekskalere
Jeg har hørt Maxwell flere ganger bruke et eksempel med at vi alle i teamet eller organisasjonen går rundt med to bøtter; Én med vann og én med bensin. Noen er flinke til å bruke vannbøtten når de hører noe og slukker faretruende småbranner, mens andre er nærmest eksperter på å få selv den minste glo (les = konflikter, intriger, baksnakking, mm) til å utvikle seg til de største branner. Samtidig er det viktig å ikke bare høre det vi helst vil høre, men å ta tak i ting på et tidlig tidspunkt og være villig til å lytte, selv om det som kommer frem ting vi aller minst ønsket å høre.
Refleksjon/oppgave:
Jeg må ærlig stille meg selv dette spørsmålet: Bruker du bøtta med vann eller bensin i dine samtaler og relasjoner i det daglige? Hvilken bøtte bruker du?
# 4 – Lytte for å etablere tillit
"Listening builds trust, the foundation of all lasting relationships."4 ― Brian Tracy
Når ledere lytter til sine medarbeidere og bruker det de hørte og lærte inn mot å forbedre organisasjonen eller virksomheten, med deres ideer og løsninger, vil det bygge tillit og gi tro på lederskapet. Det gir starten til en positiv oppadgående spiral. I motsatt tilfelle vil tilliten brytes og det blir få stemmer igjen som er villige til å involvere seg eller dele noe.
Refleksjon/oppgave:
Vurder deg selv pr i dag: Tar din praksis med lytting deg i en positiv eller negativ retning i forhold til å bygge tillit? Og hva kan løfte deg ett eller to steg fra der du er i dag?
# 5 – Lytte for å bygge organisasjonen
Maxwell’s formel er 3*L: "Listen, Learn and then Lead."5 Det er satt i denne rekkefølgen med klar hensikt: Med å lytte, lære og så lede får du med deg andres innsikt, kunnskap, visdom og ikke minst respekt inn i den viktige jobben og utøvelsen av ditt lederskap.
Refleksjon/oppgave:
Hvilken del av «3*L-formelen» trenger du som leder å jobbe mest med for å ta ditt team, organisasjon eller virksomhet et modig steg videre?
Bruk gjerne kommentarfeltet til Lederskaputvikling på Facebook, Instagram eller LinkedIn til å gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi du ønsker å tilføre, både tilbake til andre og til meg.
Av Jon Løvland, 11.01.22
Referanser:
1Maxwell, J. C. (2021). The Self-aware Leader.(s.63) Maxwell Motivation Inc, HarperCollins Leadership, New York.
2Ibid. (s.58)
3Ibid. (s.58)
4Ibid. (s.61)
5Ibid. (s.56)









