Hvilken reaksjon får du når ikke det går som planlagt? Hvilken tilstand havner du i? Sinne? Frustrasjon? Resignasjon? Etter flere uker med hard og konsentrert jobbing med å fornye kjøkkenet, både med egeninnsats og hjelp fra innleide folk, sitter jeg nå med et kjøkken som ikke ble ferdig til jul. Planen om ferdigstillelse gikk i vasken!
I den store sammenhengen er det et lite problem, men i løpet av prosessen fikk det meg til å tenke gjennom det faktum at veldig mange planlagte arbeids- og prosjektprosesser ikke går helt som planlagt. Kanskje et fåtall? Og ikke minst fikk jeg et møte med mine egne reaksjoner på at det ikke gikk som planlagt, at det ikke ble helt ferdig til jul.
Hva skjedde? Jo, transport og leveranser er vanskelige, både på lokalt og globalt nivå, så leverandører og underleverandører sliter veldig med å levere. Videre kom uhell med kvaliteten i produksjonen, noe som førte til at produkter ble kassert. I tillegg var kanskje tidsplanen for optimistisk og mulig ble det i tillegg lovet mer enn det som realistisk kunne holdes. Kjøkkenet er i bruk, men med midlertidige løsninger og uten flere skapfronter de neste ukene, kanskje så lenge som to måneder til før de siste delene ankommer. Skuffende? Ja, først. Men det fungerer jo, og ting er mye enklere å få tak i uten å åpne skapdørene.... :-) På lang sikt er det jo en fordel å få en leveranse med god kvalitet og pen finish.
Nå var dette et lite, ubetydelig prosjekt for andre enn oss i huset, men et aktuelt eksempel som fikk meg til å reflektere litt midt i støv, stress og støy. Det fikk meg til å se likheter til mange av de prosessene i organisasjonsutvikling og rådgivning det har vært jobbet med de siste årene, hvor planer og prosesser fikk sitt møte med eksterne faktorer som satte en stopper for planlagt og ønsket utvikling. Ting gikk ikke som planlagt. Oppdagelsen er at forskjellen for det meste har ligget i reaksjonene på det uforutsette som skjedde. Noen stoppet helt opp, mens andre bare omstilte seg og gikk på videre med å gjøre det de kunne for å ikke miste det. Noen la nye planer og fant alternative løsninger.
Du har helt sikkert opplevd noe av dette den siste tiden, i større eller mindre grad. Bare i høst var vi mange som så optimistisk på en ny situasjon, men har fått ennå en på trynet med enda flere uventede omlegginger. Mitt håp er at disse betraktningene og refleksjonene kan være til hjelp for deg. Her er 5 måter du kan møte uforutsette ting på, som kan hjelpe til å se positivt mot muligheter, selv om ikke det gikk som planlagt.
# 1 – Sjekk reaksjonen din
Først av alt er det lurt å realitetssjekke følelsene opp mot den faktiske situasjonen. Ofte overreagerer vi, og det kommer reaksjoner som ikke står helt i stil med alvorligheten i det som egentlig har skjedd. Det viktige blir da å tenke gjennom både vår reaksjon og respons.
Refleksjon/oppgave:
Kan det være at din første reaksjon hindrer en positiv fremdrift? Hva kan du lære fra dette?
# 2 – Kartlegg det som har skjedd
Hva har egentlig skjedd? Årsakene er kanskje noe annet enn det du kan se? Kanskje ligger det andre ting bak som gjør at ikke det ble som vi forventet, utenfor kontrollen til den ansvarlige. Det kan hjelpe med god og riktig informasjon inn i videre planlegging og behandling av saker.
Refleksjon/oppgave:
Hva er egentlig fakta og hva er mulighetene i den nye situasjonen?
# 3 – Legg nye planer, igjen og igjen
Det å slutte med planlegging og kontinuerlig endre på sine strategier og metoder for å nå visjonen og realisere oppdraget, det er slik jeg ser det ikke et alternativ. En god tid er uansett nå ved årets slutt og ved inngangen til et nytt år.
Refleksjon/oppgave:
Har dere møtt og oppdatert teamets, organisasjonens eller virksomhetens planer på kort sikt, kvartals og halvårsbasis etter det som har skjedd i samfunnet bare de siste 14 dager? Hvis ikke, når skjer det?
# 4 – Hva kan vi lære?
Alle gjør vi feil, og ting kan oppstå som er utenfor vår kontroll. Men hvordan kan vi snu det som har skjedd til læring for oss selv slik at vi kan forbedre prosessene i fremtiden?
Refleksjon/oppgave:
Hva kan du lære om deg selv og om hva du kan gjøre for å unngå tilsvarende situasjoner på et senere tidspunkt?
# 5 – Husk å takke!
"Selv om ikke det gikk som planlagt, så er det mange som har jobbet hardt og gjort sitt aller beste for at det skulle lykkes."
Det kan godt være de må ta konsekvensene og rette opp i feil og mangler, men det betyr likevel ikke at de ikke er verd en god tilbakemelding. En takk. Kanskje gjør din takk en stor forskjell for de, spesielt denne dagen. Fra egen erfaring kan jeg love deg at det gjør en stor forskjell for en selv også, spesielt for behandling av negative reaksjoner.
Refleksjon/oppgave:
Har du en praksis med å si takk, selv om det ikke gikk helt som planlagt? Er det noe å tenke på for 2022 som en ny praksis?
Bruk gjerne kommentarfeltet på facebook, Instagram eller LinkedIn for å gi din tilbakemelding om du har noe du vi tilføre av verdi tilbake til meg og til andre blogglesere.
Av Jon Løvland, 21.12.21
Takk for din påmelding!