Lederskap & Prioritering

Det holder lenge å gå til eget liv for å verifisere hvor vanskelig det kan være å velge eller prioritere mellom ting, spesielt om det i utgangspunktet er valg mellom flere gode saker. I jobb med endringsarbeid og organisasjonsutvikling har jeg lagt merke til hvordan prioriteringer, eller mangel på akkurat det, har gjort at endringsarbeid og utvikling har stoppet opp, selv om drømmene var store og strategiene var målrettet.
Det er 25 år siden John C. Maxwell utgav boken "Developing the leader within you” (Utvikle lederen i deg.) Kanskje har du lest den? Den er solgt i flere millioner eksemplarer i mange land og på flere språk. I 2018 bestemte forfatteren seg for å revidere denne viktige lederskapsboka basert på erfaring og læring gjennom 25 år. Det resulterte i at over 80% av boken ble revidert, noe som ligner mer på nyskriving enn revisjon. Men det viser oss at lederskapsutvikling ikke stopper opp, men er i stadig utvikling og må jobbes med! I 2019 fikk jeg tak i den reviderte utgaven, en versjon 2.0 – av boka og kapittel 2 handler nettopp om "Prioritering: En nøkkel til lederskap.
“When you say everything is a high priority, then nothing is a high priority.”1 ― John C. Maxwell
I ukens blogg skriver jeg noen refleksjoner jeg gjorde meg etter å ha reflektert over kapittelet som utfordrer leserne til nettop å prioritere og si at noe er viktigere enn andre ting. Det er vanskelig! Alle møter vi dette daglig, med hundrevis av avgjørelser. Så hva kan vi gjøre for å bli flinkere til å prioritere? I følge Maxwell er det 5 nøkler2 eller prioriteringsprinsipp vi kan prøve i låsen.
# 1 - Å jobbe smartere har større potensiale enn å jobbe hardere
I mange team, organisasjoner og virksomheter kan visjons- og strategiarbeid oppleves som enda en ting som skal gjøres. Dermed blir ofte resultatet at viktig arbeid og prosesser nedprioriteres i kampens hete, med det resultatet at en velger å jobbe videre med det vi allerede er opptatt med.
Refleksjon/oppgave: Vi jobber hardt og står på, men tar vi oss nok tid til å evaluere, reflektere og jobbe smartere?
# 2 – Du kan ikke få med deg alt
Det er vanskelig for oss å velge når mulighetene er mange. Vi kommer uansett ikke utenom å ta de vanskelige valgene. Ingen slipper unna å velge.
“Hvis du vil lykkes som person og leder må du ta valg. Du må prioritere. Du kan ikke få med deg alt. Ingen kan det.”3 ― John C. Maxwell
I boken “The 4 Disciplines of Execution”4 presenteres vi for en meget interessant kobling mellom antall mål og mulig måloppnåelse med gode resultat. De hevder at hvis vi fokuserer på eller prioriterer 2-3 ting, viser det seg at en oftest oppnår 2-3 ting. Går en derimot bredere ut og prioriterer 4-10 ting, synker måloppnåelsen til 1-2 ting. Når de til slutt presenterer et alternativ med 11-20 prioriteter synker måloppnåelsen til 0 – null! Det er både tankevekkende og avslørende på samme tid.
Refleksjon/oppgave: Kan du og ditt team lande på 2-3 ting som dere gjerne vil se oppfylt og holde dere til disse? Hva vil det i så fall være?
# 3 – Det gode er alltid det bestes fiende
Å velge mellom det gode og onde er ofte ikke så vanskelig, men har du blitt satt i en situasjon hvor du må velge vekk noe godt for å noe som er enda bedre. I mange team eller organisasjoner er det hardt å velge bort bra ting som har fungert lenge, men kanskje ikke hjelper oss videre. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får. Det blir et eksempel på hvor vi ikke risikerer noe for noe annet som har større potensiale eller kan bli bedre. Vi vet ikke, men så lenge vi holder fast får vi heller ikke vite det.
Refleksjon/oppgave: Holder du fast i noe godt, som hindrer deg i å nå noe bedre?
# 4 – Proaktivitet slår reaktivitet
“You can choose or you can lose. Proactive means choosing. Reactive means losing.”5 ― John C. Maxwell
Her regner jeg med at jeg er i godt selskap, for utsettelser eller en passiv tilnærming er de fleste av oss godt kjent med. Selv om jeg egentlig vet det og har erfaringene av at et direkte initiativ ofte løser mange ting sammenlignet med å dra beina etter meg, like mye er det vanskelig å følge det i praksis i det daglige.
Refleksjon/oppgave: Hvilke 2 saker trenger du å skifte fra reaktiv til proaktiv tilnærming i dag?
# 5 – Det viktige må ta forrangen over det som haster
Denne nøkkelen er like kjent som den forrige og passer også godt i betegnelsen av å komme inn en ond sirkel. Mange finner aldri denne nøkkelen og går i sirkel, for når det alltid brenner og alt haster, så kommer vi ikke ned til det viktige.
Refleksjon/oppgave: Hva skal til for at du denne eller neste uke setter av nok tid til å gå gjennom alt som henger på deg eller ditt team slik at du/dere får satt riktig prioritet, både på det som er viktig og det som haster, og dermed får ryddet plass slik at dere får en bedre flyt?
Skaff deg gjerne boken og studer videre, evt kan du booke en workshop over ett eller flere av kapitlene i boka for å jobbe med ditt lederskapet for utvikling og vekst. Se kapitteloversikten nederst for aktuelle tema i kurset.
Av Jon Løvland, 15.03.22 (Hovedinnholdet i denne bloggen ble første gang publisert 08.12.20)
Kilde:
1Maxwell, John C. (2018) Developing the leader within you 2.0 (s.29) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid, s.29-34
3Ibid, s.31
4The McChesney, C., Covey, S. & Huling, J. (2012) The 4 Disciplines of Execution (s.68) Simon & Schuster, Inc, New York, USA
5Maxwell, John C. (2018) Developing the leader within you 2.0 (s.33) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
Kapitteloversikt, Developing the Leader Within You 2.0
1: Definisjonen av lederskap: Innflytelse
2: Nøkkelen til lederskap: Prioriteringer
3: Fundamentet til lederskap: Karakteren
4. Den ultimate testen av lederskap: Å skape positive endringer
5. Den raskeste måten til lederskap: Problemløsning
6. Et ekstra pluss i lederskap: Holdning
7. Hjertet i lederskap: Å tjene mennesker (tjenende lederskap)
8. Den uunnværlige kvaliteten på lederskap: Visjon
9. Prislappen for lederskap: Selvdisiplin
10. Utvidelsen av ditt lederskap: Personlig vekst









