Ingenting gjør meg tryggere i saker eller situasjoner enn å ha en erfaren leder eller venn, som selv er trygg, å gå til med mine spørsmål eller usikkerhet. Vi kan oppleve at vi i noen situasjoner kan kjenne på stor trygghet og selv står stødig. I andre situasjoner, når det røyner på i eget liv, er det godt å selv ha noen å gå til og lene seg til.
"The question I must ask myself: Would my friends say that I am easy to approach about difficult issues?"1 – John C. Maxwell
Jeg har vært i situasjoner hvor jeg kjenner at folk som før har vist meg både tillit og respekt kan snu og plutselig gjøre ting eller si ting som kan etterlate usikkerhet eller utrygghet. Selv lurer jeg på hvor mange ganger jeg har skapt det samme inntrykket og hvor mange som kjenner på slike opplevelser gjennom mitt lederskap. En kikk i speilet og litt refleksjon over egen praksis og lederskap er alltid nyttig.
Denne ukes blogg er den femtende av en lang rekke refleksjoner hvor jeg borer i og reflekterer over egen gjennomgang av boken; "Winning with people" fra John C. Maxwell. Dette kapittelet har tittelen: "The Approachability Principle."2 Her følger 5 karakteristikker3 de har de som hjelper andre til å kjenne på tilgjengelighet og trygghet.
# 1 – Utstråler personlig varme og viser at de liker mennesker
"You can always tell when someone doesn’t like people. Conversely, you can feel it when individuals genuinely care for people. They are warm and kind."4 – John C. Maxwell
Det er krevende å vise varme og vennlighet når saker spriker eller uenigheten rår. Teorien er fin i forhold til å skille sak og person, men i praksis oppleves det krevende når sakskompleksiteten og uoverensstemmelsene presser seg inn på det personlige og infiltrerer relasjonene.
Refleksjon:
Hvor godt klarer du å skille sak og person og på den måten ivareta den andre så de kjenner seg trygge, tross vanskeligheter og uoverensstemmelser?
# 2 – Verdsetter forskjelligheten hos mennesker
Maxwell trekker frem en erfaring som går på at han kjente på utålmodighet overfor de som så ting annerledes enn han selv. I blant kan det kjennes som en trussel, men erfaring og tid har lært mange av oss at forskjelligheter kompletterer oss og gjør team og organisasjoner i stand til løse utfordringer og hjelpe hverandre.
Refleksjon:
Ser du på forskjellighet som en trussel eller ressurs?
# 3 – Viser forståelse for menneskelig svakhet og er villighet til å vise egen svakhet
Vi ønsker gjerne å fremstå som sterke og handlekraftige, men ofte kan det å vise egen svakhet eller utilstrekkelighet utgjøre en stor forskjell i å skape trygghet hos andre og ikke minst trygghet på seg selv og egne ferdigheter. Fremstår vi kun sterke og ufeilbare vil det kjennes både uoppnåelig og i enkelte tilfeller truende for andre som strever med å få det til. Det hjelper å tenke tilbake på sin egen lederskapsreise og huske hvor mange ganger vi selv har trengt andres nåde i møte med situasjoner, feil og mangler.
Refleksjon:
Er du villig til å være ærlig om din utilstrekkelighet og vise egen svakhet i møte med andre?
# 4 – Har evne til å tilgi og straks be om tilgivelse
Uforsonlighet og trasset som yter motstand mot å rydde opp og be om tilgivelse har låst mange relasjoner og ødelagt team, arbeidsplasser og organisasjoner. Det er et ydmykende løp å velge, men det er det eneste sporet som fører frem til en bærekraftig seier og opplevelse av å lykkes.
Refleksjon:
Bærer du på uforsonlighet og motstand mot å tilgi og be om tilgivelse? Er du villig til å ydmyke deg og gi det en sjanse for å komme videre?
# 5 – Ekthet
"Approachable people are real. They are who they are. As a result, they engage with others on a genuine level. They don’t pretend to be someone they’re not. They don’t go out of their way to hide what they think and feel. And they have no hidden agenda. They say what they mean and mean what they say. You don’t have to warry about where you stand with them."5 – John C. Maxwell
Ekthet merkes, uekthet gjennomskues. Maxwell’s sitat over sier det så bra med at du vet hva du får når det ikke er ikke skjulte agendaer som preger de som lever ekte med andre.
Refleksjon:
Er du ekte eller later du som i dine relasjoner og forbindelser? Er du tilgjengelig og ekte med de som står deg nær?
Kjøp gjerne boken, fysisk, digitalt eller lydbok og gå gjennom den du også. Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 26.11.24
Maxwell Leadership Certified Team Coach/Trainer/Speaker
Kilde:
1Maxwell, John C. (2004) Winning with people: Discover the principles that work for you every time (s.152) Maxwell Leadership Publishing, Nashville, Tennessee, USA
2 Ibid, (s.152-161)
3 Ibid, (s.156-159)
4 Ibid, (s.156)
5 Ibid, (s.159)
Takk for din påmelding!