Hvis vi ser litt kjapt til lederskapsklimaet på toppen i USA blir det ikke feil å karakterisere det som skjer der for svært personfokusert og polarisert. Det sirkler hovedsakelig rundt to poler, og sett utenfra virker det som om det handler mer om disse polene enn om innholdet i alt de jobber med og jobber for.
Jeg drar en mistenkelig kjensel på dette fra mine fem år i Zimbabwe fra 1992 til 1997. I 1992 hadde det begynt en glidning i President Mugabe’s popularitet som helten etter frigjøringskrigen i 1980. Både økonomi og styre hadde fortsatt en rimelig balanse, men i løpet av få år akselererte nedgangsspiralen og vi var vitne til at han satte inn familie og venner over godt kvalifiserte folk i avgjørende stillinger i landets styre. Videre tok han valg som var mer gunstig for ham selv for å beholde makten, enn de var gode for landet han styrte. Det utviklet seg dramatisk i politikk, samarbeid og økonomi og i år 2000 hadde landets tillitskapital sunket til nullverdi i Verdensbanken. Det gjaldt også Norge og andre samarbeidsland som hadde stått de nær, og nådde en hyperinflasjon intet land og pengemarked kan overleve. Egen valuta forsvant og de hanglet videre med bruk av amerikanske dollar, haltende uten andre venner enn en stor verdensmakt i øst.
Denne situasjonen er parallell til det Maxwell tar opp om situasjonen i USA og hvor uttrykket «leadership sad» kommer frem, et uttrykk jeg har hørt han gjenta mange ganger de siste årene. Det uttrykket er ikke så lett å oversette, men hans genuine tristhet går på nettopp dette at de som kjemper om makten, kjemper om den mer til egen vinning, posisjon og berømmelse, enn å få til ting og utvikling for landet. At de ønsker å bli store og landet tjener de, i stedet for at de genuint tjener sitt land. Herfra kommer også ny-introduksjonen til tre veivalg vi har i forhold til vårt eget lederskap; "Low-road,- middle-road eller high-road leadership."1 Jeg kjenner ikke noen god oversettelse for "high-road leadership", men verdibevisst ledelse er kanskje det beste jeg kan kommer frem til da det inneholder begrep og holdninger jeg kjenner igjen fra studier på samme tema.
"If you want to help create a better world, commit to being a high-road leader. Treating others better than they treat you, and with consistency and without judgementalism, is the best way to bring people together, and it’s the only way to see the change we want to see in our world."2 – John C. Maxwell
Dette er da den første av tolv uker hvor jeg borer i og reflekterer over egen gjennomgang av boken; "High Road Leadership" fra John C. Maxwell. Første kapittel har tittelen: "Bringing People Together."5 Her er forslag til 5 gode grunner6 for et veivalg med verdibevisst lederskap over et lederskap drevet av selviskhet.
# 1 – Er samlende og bringer folk sammen
"They are willing to go first, give first, serve first, trust first. They know these are the steps towards creating better relationships, workplaces, neighborhoods, communities, cities, countries and cultures."7 – John C. Maxwell
I team og organisasjoner er det nok av det som skaper kløfter og river i stykker. Med bevissthet rundt gode verdier vil en leder av dette kaliber være samlende med selv å gå først, tjene og vise tillit.
Refleksjon:
Tar du initiativet, eller venter du på at andre skal være den første til brobygging og strekke ut en samlende hånd?
# 2 – Får frem det beste i folk
"When you value people and add value to them, you create a world of value."8 – John C. Maxwell
Det vil alltid være de som vil utnytte en situasjon hvor vi viser andre tillit og eventuelt utnytter det når vi jobber for å få frem det beste i folk. I følge Maxwell er det deres problem, og som en verdibevisst leder har en ikke gjengjeldelse eller sinne som redskap, men beveger seg heller videre og jobbe med de som vil utvikle seg selv og sitt beste potensiale.
Refleksjon:
Er du en som får frem det beste i folk? Evt. hva vil du gjøre for å øke ditt potensiale her?
# 3 – Former vinnere uten å skape tapere
"When you take the high-road, you don’t try to create losers, and you don’t see every disagreement as a war. If you define a win as giving first, how can you lose?"8 – John C. Maxwell
Maxwell peker her på en utrolig viktig ting for meg, som i utgangspunktet er en dårlig taper, at lederskap er ikke et nullsumspill hvor den eneste måten å vinne på er at andre taper. Heller at det er tilfredsstillende å investere i andre, og om noe engang skulle komme i retur er det som en bonus å regne.
Refleksjon:
Hva er ditt forhold til å vinne og tape som leder? Hvilke verdier preger deg?
# 4 – En vei med lite trafikk
"If you take the high-road, you will stand out because your actions will be so different from others."8 – John C. Maxwell
Denne helgen har det vært kaos på veiene etter langfri og pinsehelg. Veiene var fulle, køer og kaos. Veien med verdibevisst ledelse er ikke like trafikkert og du vil bli lagt merke til og verdsatt på en helt annen måte enn «middle-road og low-road» ledere.
Refleksjon:
Tør du skille deg ut, være annerledes og velge det minst trafikkerte veivalget til størst verdi for andre?
# 5 – Veien til å bety en signifikant forskjell
Maxwell peker her på forskjellen mellom det å lykkes selv og å gjøre en signifikant forskjell med å hjelpe andre å gjøre verden til et bedre sted. Jeg øyner en dimensjonsforskjell her, hvor målet blir langt større og fokuset utenfor kun oss selv.
Refleksjon:
Har du egen vinning og det å lykkes selv for øye, eller har du et blikk mot det beste for andre, teamet og hele virksomheten?
Kjøp også boken og bli med på et dypdykk rundt verdibevisst ledelse. Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 21.05.24
Maxwell Leadership Certified Team Coach/Trainer/Speaker
Kilde:
1Maxwell, John C. (2024) High Road Leadership: Bringing People Togheter in a World That Divides (s.19) Maxwell Leadership Publishing, Nashville, Tennessee, USA
2 Ibid, (s.23)
3 Ibid, (s.20)
4 Ibid, (s.21)
5 Ibid, (s.10-30)
6 Ibid, (s.24-26)
7 Ibid, (s.24)
8 Ibid, (s.25)
Takk for din påmelding!