Engasjert team?
Har du hørt det kommentert at det er lettere med ansatte enn frivillige i teamarbeid, for de får jo betalt og må bare gjøre jobben? Høy motivasjon og brennende engasjement kan en ikke fullt ut betale for, og det er min oppfatning at det er en like krevende jobb å få høyt engasjement og giv inn i teamet om de er betalt for eller ikke. I en betalt rolle vil oftest forventninger til resultater være enda høyere. Det støttes av mange erfaringer hvor jeg har opplevd mennesker innen frivilligheten med et engasjement og motivasjon som kan ligne på, og i noen sammenhenger overgå hva jeg har funnet i lønnede roller.
Selv om lønn og goder kan motivere, er det en sviktende motivator i følge Patrick Lencioni i boken "The Motive" hvor han peker på 2 hovedretninger for motivasjon og engasjement. Han setter opp mot hverandre det "belønningssentrerte" vs "anvarssentrerte" lederskapet1. Selv tror jeg dette er gjeldene også for teamets engasjement og strekker seg helt ned til enkeltpersonene i teamet. Å bevege seg kun i en retning mot belønningssentrert motivasjon i teamarbeid blir et blindspor, og vi står igjen med en ansvarssentrert retning.
Gjennom et nært forhold til rekrutteringsprosesser for verv i styrer og råd er det min klare oppfatning at det bare blir vanskelige og vanskeligere å få med seg nye personer til å ta ansvar og gi av sin tid og krefter, spesielt inn i frivillig arbeid. Kanskje er det mest blant yngre personer og det synes å være trenden i flere sammenhenger; Kirke, politikk, frivillige lag og organisasjoner. Så hva er løsningen for å få folk med seg? Min observasjon og erfaring med teamarbeid gjennom mange år peker ut to hovedretninger: Teamets relasjoner og et felles eid fremtidsbilde.
“Det er en menneskerett å få inspirasjon av jobbmiljøet, stedet der du tilbringer din neste tid og gir ditt sterkeste arbeidsbidrag.2” ― Jan Spurkeland
Å jobbe inn et felles eid fremtidsbilde er en krevende prosess. En beskrivelse av det å gå fra verdi og kultur til strategi og handling kan du lese mer om i sist ukes blogg: «Klarhet før strategi.» Hvis ikke vi klarer å få frem visjonen og peke på hvordan enkeltpersonene, spesielt de unge, kan engasjere seg for å gjøre en forskjell, så er vi allerede på defensiven.
I relasjon legger jeg de mellommenneskelige båndene i teamet som går på tillit og som gjør at teamet villig ofrer seg for andre og identifiserer seg så sterkt sammen at det fremstår en «vi-holdning» i egen omtale av teamet.
Begge disse er viktige. Du kan ha høy tillit og et godt team som trives i sammen, men ikke kjenner sitt potensiale, mål eller klarer å produsere/levere det som er ønsket eller forventet. På samme måte kan teamet ha et klart bilde av hvor de skal, men samarbeidet og tilliten i gruppen er så lav at teamets relasjoner ødelegger for de selv. Så hvordan skal vi da få opp engasjementet slik at teamet gir seg til drømmen, at målsetningene nås med entusiasme og innlevelse? Hvordan kan vi rekruttere til teamene våre, å få med oss teamet på en måte så de ikke bare sitter på utsiden og kikker inn, men at de er ansvarssentrerte og kjenner på felles eierskap, bygget på gode relasjoner og med høy grad av tillit innad i teamet?
Her er 5 viktige punkt du og teamet kan tenke over, sammen med noen refleksjonsspørsmål som en selvsjekk i forhold til engasjementet i teamet du leder eller er med i:
# 1 – Er du selv entusiastisk med tro på fremtiden?
Rekruttering av noen til noe du ikke selv har entusiasme og pågangsmot for, ja det virker totalt mot sin hensikt og kontraproduktivt. Din holdning merkes, det går ikke å skjule.
Refleksjon/oppgave:
På en skala fra 1-10: Hva er din egen motivasjon og hvor entusiastisk er du selv for teamet og oppgavene? Hvis du scorer 6, hva skal til for å løfte det til 8 eller 9?
# 2 – Er teamet preget av gode relasjoner i dag?
Å rekruttere noen inn til et miljø eller sammenheng hvor det ikke er godt å være eller det allerede har en positiv omtale, ja det er en hard oppgave. Så kanskje er det en «innsidejobb» som først må tas tak i, før en får med seg flere og nye inn på teamet?
Refleksjon/oppgave:
Hva er ryktet til teamet eller miljøet det skal rekrutteres til i dag?
# 3 – Er det store fremtidsbildet kjent og ønsket?
Det er avgjørende med klarhet rundt visjonen, det de kan koble på som enkeltpersoner eller team. Når alle vet hva som skal bygges eller utvikles, hvilken situasjon eller forhold det skal det skapes endring i eller nytenkes rundt, så stiger engasjementet. En ekstra dimensjon kobles inn når personlig visjon og indre drivkraft matcher teamets, organisasjonens eller virksomhetens fremtidsbilde og de peker i samme retning.
Refleksjon/oppgave:
Er fremtidsbildet klart, og kommunisert? Evt. hvordan kan du gjøre det bedre kjent og mer motiverende dette neste halvåret?
# 4 – Passer oppgavene i teamet med forutsetninger, gaveutrustning og kompetanser?
Ofte har jeg sett rekruttering til team med «noen må jo gjøre det....» eller «hvis ingen andre tar det så....» og oftest blir resultatene deretter. Rett folk i teamet, på rett plass og med match på ferdigheter gir økt gleden over å være i teamet og jobbe sammen med de andre. Sammensetningen av teamet med kompletterende styrker, personligheter og ferdigheter er derfor ut fra motivasjon og engasjement helt avgjørende. Dette sammen med både muligheter og en forventning om kontinuerlige vekst- og utvikling av teamets personlige- og faglige ferdigheter.
Refleksjon/oppgave:
Vet du hvilke ferdigheter du trenger inn på teamet fremover? Er utvelgings- eller rekrutteringsmetoden dere bruker basert på tilfeldigheter eller metoder med stor treffsikkerhet?
# 5 – Er innovasjon og nytenking ønsket?
Kanskje et av de viktigste spørsmålene, spesielt i forhold til yngre generasjoner. Min erfaring med de som i dag befinner seg i aldersgruppen 20-35 år er at de oftest har en helt annen tilnærming til dette med ønske og mulighet til påvirkning og nytenkning. Hvis de sniffer fastlagte mønster og manglende muligheter til påvirkning, uklarhet rundt ansvar og myndighet eller at de ikke selv får delta og kreativt bruke sine evner, så har du en hard jobb med å få de med på noe team. Om forutsetningene er riktige, så kan du ha gjort et funn og fått med deg noen av de mest nyskapende, innovative, ansvarsbevisste og engasjerte teammedlemmene du kan tenke deg. Noen som kan løfte teamet og arbeidet til nye høyder.
Refleksjon/oppgave:
Å lykkes med dette er nærmest et JA/NEI spørsmål: Gis det mulighet til å nytenkning og forming av innholdet, eller skal de gjøre det på samme måte som det alltid er gjort?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 09.03.21
Kilde:
1Lencioni, Patrick (2020) The Motive (s.135) John Wiley & Sons Inc, Hoboken, New Jersey, US
2Spurkeland, Jan (2017) Relasjonsledelse, 5.utg (s.117) Universitetsforlaget, Oslo
Takk for din påmelding!