Lagmoralen er en størrelse sammensatt av den enkelte lagspillers moral og holdning til verdier, oppgaver og hverandre. Lederskapet er uten tvil viktig, alt starter jo der, men allikevel er det totalen av hele teamets moral som utgjør den virkelig store forskjellen. Det hjelper ikke bare at lederen løfter seg, effekten kommer når hele teamet gjør det samme.
"Faktum er at når loven om høy moral virker på sitt beste, hever lederen teamets moral og teamet hever lederens moral. Det er slik det skal være."1 - John C. Maxwell
Maxwell trekker i dette kapittelet vår oppmerksomhet inn mot 4 stadier2 av moral; Dårlig, lav, moderat og høy moral.
1) Dårlig moral preges av at lederen må gjøre alt selv, teamet er negative, mangler håp og fremtidstro. Refleksjonene i dagens blogg (se under) skal rette fokuset inn på hvordan vi kan ta grep og et modig steg for å bevege oss opp og frem.
2) Lav moral preges av at lederen må gjøre produktive ting, er den som må sette fart på alt og pushe på for å få opp farten. Grep for å bygge moralen og få bevegelsen i gang er eksempelets makt fra lederskapets oppførsel. Egen moral en viktig nøkkel , sammen med å bygge på relasjonene til folk med potensiale til å ta nye modige steg, legge merke til og positivt kommentere når teamet lykkes med små fremskritt og kommunisere visjonen, igjen og igjen.
3) Moderat moral preges av at lederen må ta noen vanskelige avgjørelser, ikke bare være tilfreds med at teamet er i bevegelse, men ta bestemmelser så de sikrer å bevege seg i rett retning. Disse vanskelige avgjørelsene er for eksempel å foreta nødvendige endringer som gjør teamet bedre, får teamet ombord med visjonen, kommunisere engasjement og ikke minst utvikle og utruste teammedlemmene til å lykkes, hver for seg og i fellesskap.
4) Høy moral er det fjerde og høyeste stadium. Det preges av at lederen må gjøre «småting». Det høres kanskje rart ut, men det er ikke småting som i uviktige ting, men de små justeringene som hele tiden må gjøres for å opprettholde høy moral og trygge utvikling og fremdrift. Det er utrolig viktig å holde teamet fokusert på rett kurs, kommunisere og feire når det lykkes, fjerne moralsvekkere/moralsvekkende element og tillate andre å lede.
"Har du liten innflytelse, så benytt den lille innflytelsen du har ved å være et best mulig eksempel."3 - John C. Maxwell
Som lagspillere har vi gjerne mindre innflytelse og kan tenke at vår innflytelse er lite viktig i den store sammenhengen. Sannheten er at vi kan gjøre en stor forskjell med det lille vi kan. Er vi derimot ledere er det uansett mye vi både kan og må gjøre. Det kreves mer av oss da lederskapet vårt påvirker lagets moral uansett team, organisasjonen eller virksomheten.
"Loven om høy moral"4 er den sekstende og nest siste loven i blogg-serien fra boken "The 17 Indisputable Laws of Teamwork" (Norsk: "De 17 ubestridelige lovene om teamwork") hvor jeg selv jobber meg gjennom lov etter lov og deler noen enkle refleksjoner. Her er 5 grep5 du som leder og hver enkelt i teamet kan følge for å utvikle og løfte sin egen og lagets moral.
# 1 – Undersøk situasjonen
Det første er å forstå hvilket nivå av moral som preger teamet. Er det dårlig moral må det uansett snus rundt om teamet skal se utvikling og ha en fremtid.
Refleksjon:
Hva er status for teamets samlede moral? Og din egen moral og innstilling?
# 2 – Initier tro
Å ha tro på seg selv er en forutsetning for team som vil se forandring. Som ledere har vi ansvar for å initiere tro på fremtiden og vise at vi har tro på oss selv og teamet.
Refleksjon:
Har du tro på deg selv, så du igjen kan initiere tro på et annerledes og bedre fremtidsbilde?
# 3 – Skap energi
"Skal du tilføre teamet et større mål av energi, må du selv først vitaliseres."5 - John C. Maxwell
Et ønske om forandring uten energi til å gjøre noe med det vil kun lede til stor frustrasjon. Det har jeg sett utallige ganger i organisasjonslivet, og hva det fører til om ikke det finnes energi til å ta de stegene en drømmer om. Steg en beskrives med at vi selv må vitaliseres for å få opp energien. Først da finnes det håp og mulighet, selv om det tar tid, for at andre i teamet vil plukke det opp. Til slutt, når den har spredd seg til alle, vil et samlet team eie og beveges av energien.
Refleksjon:
Har du selv energien som skal til for å modellere og skape endring? Evt. hvilke grep vil du ta om du trenger påfyll eller en energiboost før start med teamet?
# 4 – Kommuniser håp
Napoleon skal ha sagt: "Ledere deler ut håp." Når moralen er dårlig er håp det fremste behovet hos et team.
Refleksjon:
Hvordan høres du ut i møte med teamet? Deler du ut håp?
# 5 – Jobb frem en plan
Målet må være å bevege seg opp denne trappa på egen- og lagmoral - fra trinn 1 til 2, 2 til 3 eller 3 til 4 . Prosessen med å bygge høy moral tar som nevnt tid, lang tid. Derfor er det er viktig å komme i gang og ta grep, uansett hva statusen er i dag. Det nytter ikke å vente på at noen andre skal gjøre det, for fra et lavpunkt i moral er det bare du som leder som kan kickstarte prosessen og sette ting i bevegelse.
Refleksjon:
Har du en plan for å heve egen og lagets moral? Husk også at det er hjelp å få, så ikke gå veien alene!
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 14.02.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2003) De 17 ubestridelige lovene om Teamwork (s.198) Hermon Forlag, Skjetten 1
2 Ibid, (s.194-197)
3Ibid, (s.194)
4Ibid, (s.189-202)
5Ibid, (s.194-195)
Takk for din påmelding!