Kun kort tid etter at bilturen starter, høres stemmer fra baksetet: "Er vi der snart? Er vi snart fremme? Er det langt igjen?" Vi har nok alle har hørt den stemmen eller selv vært den som stilte et av disse spørsmålene. Jeg har hørt John Maxwell bruke denne illustrasjonen flere ganger i sin undervisning online og i konferanser, når han snakker om sin bevegelse i læring og utvikling, fra et tidligere målfokus i personlige vekst til utvikling uten mållinje eller sluttstrek.
Han fortalte videre at han tidlig i 20-årene hørte noen si at hvis han brukte én time hver dag på et gitt tema, så ville han i løpet av 5 år bli en ekspert innen dette området. Lederskap ble hans område, og i begynnelsen var han målfokusert med blikk for hvor lang tid det ville ta. Han telte ned fra 5 år, 4 år, 3 år, akkurat som i illustrasjonen med barna som spør oss fra baksetet om hvor langt det er igjen. I boken "Leadershift", i kapittelet "Goals to growth,"1 – forteller han om hvordan han midt i denne femårs nedtellingen endret fokus fra hvor lang tid det ville ta, til hvor langt han kunne nå. Og et "hvor langt vi kan nå - fokus" hjelper oss i bevegelsen fra litt vekst i alle områder til konsentrert vekst i essensielle områder.
Her er 5 fokusområder som kan utfordre deg til å tenke over ditt perspektiv og tilnærming relatert til utvikling og hvor langt du kan nå, mer enn hvor lang tid det vil ta.
# 1 – Omfavn endring og utvikling
“Your personal growth is the only guarantee of a better tomorrow.”2
Hvis du skal komme dit du vil må du omfavne endring og verdien av å bli strukket over tid.
Tenk på en strikk. Den eneste tilstanden strikken har en funksjon og kan være til hjelp er når den er strukket utenfor sin normaltilstand. Slik må også vi tillate å strekkes utover vårt normale område, vår komfortsone, før det skjer noe som strekker oss i vår vekstlinje.
Refleksjon/oppgave:
Sitter du fast i en stilling, situasjon, med planer eller vaner og utfordres av stadig snakk om vekst og utvikling?
# 2 – Utvikle en kjærlighet for læring som overgår frykten for å mislykkes
"Selv feil er ikke bare feil, om vi lærer fra det." – Mark Cole
Av erfaring kjenner mange av oss at det vi gjør, eller mangelen på handling, ofte blir styrt av vår frykt. Usikkerhet gjør oss bare mer trygghetssøkende og blokkerer fort mulighetene til å teste ut nye ting og erfare potensialet i læringen som følger med. Frykt for det ukjente kommer naturlig, vi trenger ikke trene på det. Det vi kan utfordre oss selv på er bevisst å bryte fryktens grep med å prøve nye ting.
Refleksjon/oppgave:
Er din kjærlighet for læring større enn din frykt for å mislykkes?
# 3 – Bygg relasjoner med andre personer i vekst
Selv om vi ofte bruker begrepet «personlig vekst» er det lite i dette som handler om å gjøre ting vi gjør alene. Vi trenger andre rundt oss, spesielt noen som ligger litt foran oss og som kan både utfordre og strekke oss i det vi jobber med. Inn i nye områder og nye oppdagelser. Det finnes mange du kan lære fra, så se deg rundt med dette i tankene i ditt eget team, i egen organisasjoner eller fra andre sammenhenger enn du selv befinner deg i.
Refleksjon/oppgave:
Hvilke personer i vekst bygger og utvikler du relasjoner med?
# 4 – Ha tro på deg selv
Det er ofte de som har tro på seg selv som også har tro på andre. Det starter innvendig og preger lederskapet som kommer ut av oss, det andre erfarer. Jeg har et eget blogginnlegg som tar opp dette med eget selvbildet.
Refleksjon/oppgave:
Hva tenker du om deg selv? Ser du et positivt mulighetsbilde, selv om du ikke er der i dag?
# 5 – Omfavn lagvis læring
Mange ønsker å være gode før de starter, men det er ikke slik det skjer. Ingen er god første gang. Men for å få en andre, tredje eller fjerde mulighet er det viktig å starte med en første og utvikle seg derfra.
Denne bloggen håper jeg vil gi deg et perspektiv eller lag, og sammen med mange andre perspektiver, din livserfaring og forskjellig input strekker du din læring, utvider horisonten og ser et større bilde over tid. Lag på lag.
Refleksjon/oppgave:
Reflekter over din egen vekst og utvikling som et tre vokser årring etter årring. Det blir sterkere og høyere, lag etter lag, år etter år. Hvordan er det med din utvikling og vekst?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 22.06.21
Kilde:
1Maxwell, John C. (2019) Leadershift (s.41-60) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
2Ibid. (s.41)
Takk for din påmelding!