På toppen av Staurinibba, hele 1379 moh sitter jeg sammen med min bedre halvdel og nyter utsikten med både tursekk, nistepakke og kaffe. Sunnmøringen som bestiger samme toppen rett bak oss kikker seg raskt rundt og uttrykker: «Var ikke mye til utsikt her….» Nå ser ikke alle likt og oppfatter det samme, selv om de står på samme sted og rent visuelt ser det samme. Det som oppfattes kommer fra det perspektivet eller den rammen vi betrakter det ut fra, ut fra de erfaringer og tidligere inntrykk som har formet og preget oss.
Men ikke mye til utsikt? Seriøst? Vi satt ihvertfall der lett måpende og lurte på om vi i det hele tatt var på samme fjelltopp og så det samme. Mulig at denne sunnmøringen var både fjellvant og kanskje litt bortskjemt på både flotte fjell og fjorder, hva vet vel jeg? Min refleksjon jeg skrev ned der og da var:
«Det er mulig å få helt forskjellige opplevelser av akkurat det samme synsinntrykket.»
På vei ned fra en annen fjelltopp møtte vi damen fra Rogaland som i forbifarten og i sitt korte møte med oss sukket: «Jeg er misunnelige på dere som går ned.» Det er jo litt av turens dynamikk, at en må gå opp for å kunne nyte turen ned. Slik er det også i lederskap eller med ferdigheter. Vi skulle ønske ofte ønske at vi kunne gjøre det andre gjør eller være så flinke som de. Men er vi da villige til å legge ned innsatsen, ta jobben og gjøre det de har gjort for å komme der de er? På vei ned fjellet.
Mitt lederskapsperspektiv trenger nye impulser og ny input. Noen ganger setter vi oss fast i både mønster og metoder og vi trenger virkelig å løfte blikket. Søke mot høyder for bedre oversikt og for å oppdage nye ting. Har du for eksempel sittet på toget, inne på stasjonen og rett ved siden et annet tog? Begge står stille, men med ett setter det ene toget seg i bevegelse. Det rare er at du ikke er helt sikker på om det er ditt eller det andre toget som beveger seg? Hvilket tog som går og hvilket tog som står. Dette er et godt bilde på hvordan vi kan bli stående igjen på stasjonen om ikke vårt lederskapsperspektiv er i utvikling og stadig utfordres.
Her er 5 måter å jobbe med ditt og teamets lederskapsperspektiv dette året.
# 1 – Søk i høyden
Det er alltid noen som har gått lengre eller høyere enn oss, de som har vært der før, de vi kan lære fra. Om vi da er ydmyke nok til å ville spørre, lære og utvikle oss.
Refleksjon/oppgave:
Når reiste du sammen med teamet ditt f.eks på en konferanse eller fikk felles input for å utvikle dere så dere igjen kan komme opp med nye ideer og se ting på nye måter?
# 2 – Søk i dybden
De aller fleste dagene er for hektiske til å virkelig gå i dybden. Alt går fort og skjer i hektiske dagsprogram. Men noen ganger trenger vi virkelig å fordype oss i tema eller prosesser, utover de vanlige møtene eller treffpunktene. Det ligger en nøkkel her som mange ikke ser eller benytter i lederskap og team.
Refleksjon/oppgave:
Har du og teamet rutiner for å reise bort noen faste dager i måneden, kvartalet, halvåret, eller ihvertfall årlig for virkelig å gå dypt inn i ideer, mål og planer?
# 3 – Søk utradisjonelt
Jeg imponeres mange ganger over hvordan flinke fotografer med sine blikk for de rette vinkler og med sine perspektiv på ting får de et helt annet resultat på sine bilder enn når jeg tar opp telefonen og knipser litt her og filmer litt der. Det siste jeg lot meg imponere over var en bryllupsvideo laget av en som så ting helt annerledes enn meg. Med hjelpemidler som super wide format, kombinasjoner av hurtig, slow, drone og alle mulige andre effekter som jeg ikke engang kan navnet på, fikk jeg se helt nye perspektiv grunnet den utradisjonelle måten å presenter det på.
Refleksjon/oppgave:
Er du klar til å utfordres, til å gi rom og din støtte for å bevege dere utenfor det tradisjonelle og vante? Utenfor komfortsonen?
# 4 – Søk stilletid
Personlig er jeg en troende og finner både ro, innsikt og kan få nye perspektiv med å bruke tid i bønn. Er det ikke naturlig for deg, så vil uansett tid i stillhet og refleksjon gjøre at du får prosessere de inntrykk og all den kommunikasjonen som strømmer mot deg på en måte som gjør at du vil være i stand til å se og oppdage nye ting. Tenking og refleksjon er en av de store forskjellene for å utvide perspektivet.
Refleksjon/oppgave:
Når satte du sist av tid til å tenke, tid til stillhet og refleksjon? Og da mener jeg å sette av tid i kalenderen. Aldri? Hva med å gi det et forsøk?
# 5 – Søk hjelp fra andre
Svarene finnes ofte i oss selv, men ofte trenger vi litt coaching med de rette spørsmålene for å få løftet det frem i lyset.
Refleksjon/oppgave:
Har du en samtalepartner, coach, mentor eller en du kan sparre med for å utvide og utfordre dine perspektiver? Alle trenger vi noen utenfra i våre liv som utfordrer våre perspektiv.
Finner du dette til hjelp og av verdi for deg, del gjerne bloggen med denne linken med en venn. Bruk også kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 17.08.21
Takk for din påmelding!