Vi har alle våre fjell og utfordringer vi må forsere. Både i livet generelt, i relasjoner, i jobb og det som ellers fyller mesteparten av våre dager. På vei opp mot en krevende topp har vi utfordringer og må lære oss å takle gleden når vi lykkes med en etappe, eller skuffelsen over å ikke nå målet vi hadde satt oss.
"The number one rule of winning is don’t beat yourself."1 – John C. Maxwell
En naturlig reaksjon på ikke å nå målet er å hamre løs på seg selv og snakke seg selv ned. Vi forteller oss selv med tydelig stemme hvor mislykket det var og legger på et lag med kritikk mot egen verdi og trekker ofte ut fremtidige muligheter til å lykkes.
"Turning learning into changed behavior isn’t magic. But it is magical. It can change your life."2 – John C. Maxwell
Håpet er at denne serien på tretten uker, med blogging om å lære av våre feil, kan ta oss steget videre mot å se selve verdien i feilene, læringen og de nye mulighetene. Da betyr ikke alt å lykkes, med verdien ligger i at vi lærer av det og vokser på det. At vi kan rette fokuset på hva vi kan ta med oss av forbedringer på veien videre, og som tittelen av boken vi har fulgt sier: "Noen ganger lykkes vi, andre ganger lærer vi."
Dette er den trettende og siste uken av reisen gjennom boken "Sometimes you win, sometimes you learn". "Winning isn’t everything, but learning is"3 er dagens kapittel og danner refleksjonsgrunnlaget for ukens blogg. Her er 5 hint4 for å bevare læringsvilje og nysgjerrighet i tiden som kommer.
# 1 – Læring og utvikling minker når graden av å lykkes øker
Uttrykket "dagens suksess har potensiale i seg til å bli morgendagens største hinder til å lykkes" er et Maxwell-uttrykk du kan ta med deg som motivasjon til kontinuerlig læring. Risikoen for at det stopper opp øker når læring og nye impulser fader.
Refleksjon:
Glemmer du vekk viktigheten av stadig læring og utvikling i tider hvor det går så det suser?
# 2 – Læring skjer bare når vårt tankesett er åpent for nye impulser og stadig endring
"Maintaining a consistently positive mental attitude will be your greatest ally in growing and learning."5 – John C. Maxwell
Vårt tankesett kan hjelpe oss eller i motsatt fall felle oss på veien til læring og vekst. Tankene kan kontrollere om vi klarer å se kreativt på situasjonen og holde en positiv holdning. Tankene kan også begrense oss om vi tenker at vi kan alt og har lært det vi trenger å vite. Læring er en kontinuerlig prosess vi aldri blir ferdig med og heller ikke kan melde ankomst på endestasjonen.
Refleksjon:
Er du sulten på mer og nysgjerrig på læring, eller preger «been there, done that» din innstilling?
# 3 – Definisjonen på reell læring er endring i vårt handlingsmønster
De fleste av oss lærer kun den harde veien, slik som denne morsomme fremstillingen antyder:
"There are three kidns of men. Ones that learn by reading, a few who learn by observation and the rest of us have to pee on an electric fence and find out for ourselves."6 – Will Rogers
Morsomheter til side. Det viktigste er å omgjøre vår smertefulle læring til endringer i livet.
Refleksjon:
Er du villig til å smertefull læring føre til endringer i ditt handlemønster?
# 4 – Kontinuerlig suksess er et resultat av kontinuerlig prøving, feiling og læring
"If you can’t make a mistake, you can’t make anything!"2 – Marva Collins
Om vi ønsker å lykkes må vi også være villig til å risikere at det ikke lykkes. Å la være å prøve er ikke et alternativ å regne med, selv om det kan gå galt. Da er det mye viktig læring som går tapt.
Refleksjon:
Holder du tilbake å prøve i frykt for å feile? Eventuelt hvilket vågefullt steg er du villig til å ta for å komme deg et skritt videre?
# 5 – Noen ganger lykkes vi, andre ganger lærer vi.
"If you’re willing to consider failure as a blessing in disguise and bounce back, you’ve got the potential of harnessing pone of the most powerful success forces."7 – Joseph Sugarman
Fokuset vi må ha gjennom tider hvor vi lykkes, feiler og lærer.
Refleksjon:
Er du villig til å se forbi feiltrinn og skuffelse og se verdien i det så du kan ta med deg viktige lærepunkter?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 30.01.24
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.216) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.220)
3 Ibid, (s.213-225)
4 Ibid, (s.214-221)
5 Ibid, (s.218)
6 Ibid, (s.219)
7 Ibid, (s.221)
Takk for din påmelding!