Et gammelt ordtak sier: "Når eleven er klar viser mesteren seg." Det peker i retning av at vi ikke bare må møte opp, men at det forventes en innsats og holdning hos oss som ønsker å lære nye ting. Det at vi virkelig har et ønske om å videreutvikle oss. Først når vi er villige til å legge inn den nødvendige innsatsen vil det gi ønskede resultater og læremesteren får gjort det de kan gjøre i sin mentorrolle med oss.
Noen ganger opplever vi å være i rollen som mentor og er den som lærer fra oss. Andre ganger får vi innta studentrollen, som lærling eller være under opplæring. Denne uken opplever jeg gjennom en veiledersamling å inneha begge rollene, både den som underviser, og være eleven som må være klar til å motta undervisning og veiledning fra andre. Det er en spennende dynamikk og en utrolig lærerik erfaring.
Hvilke forventninger finnes det til oss som elever? Hva kreves av oss for at vi skal være verdig andres investering av tid, penger og innsats i vår læring? Her er 5 spørsmål jeg har blitt utfordret på av min mentor1 og som jeg speiler videre til deg til ettertanke og refleksjon:
# 1 – Et solid fundamentet for læring?
Spørsmål rettes mot dine verdier, holdninger, vilje og evne til å tilegne deg nye ting og til appetitten på hele tiden å være i utvikling. I en livslang læring. Vi kan gjerne forsøke å surfe oss gjennom eller fremstå bedre enn vi er, men når det sanne bildet fremkalles vil det vise at vi ikke kan bygge bedre eller større enn soliditeten av vårt fundament.
“You can only build your building as big and high as your foundation.” – John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Er ditt fundamentet som lærevillig student på plass?
# 2 – Klar over ditt vekstpotensiale?
Vi har helt klart forskjellige gaver og utrustning, er ulike og har varierende potensiale for vekst i forskjellige områder. Det er fakta. Der vi likestilles er på villigheten til å gjøre alt vi kan med det potensiale vi har. At vi er lærevillige og at det er en utvikling å spore, i motsetning til å være mett, uinteressert og med uttrykk av å ha sett sine beste dager.
Refleksjon/oppgave:
Ser du at dine beste dager for utvikling og vekst ligger foran deg?
# 3 – Takknemlighet som grunnholdning?
Vi er som nevnt utrustet med forskjellige evner og gaver. Men hvilken grunnholdning har du til det? Tar du din gaveutrustning for gitt, eller kan du se at dette er gitt deg og ikke noe du i utgangspunktet kan rose deg av eller ta æren for? Vi bør absolutt utvikle oss, men på det tidspunktet vi tar vårt talent som en selvfølge risikerer vi å oppfattes både som arrogant og selvgod. Det er ikke attraktivt for noen mentorer å jobbe med.
Refleksjon/oppgave:
Er du takknemlig for den gaveutrustning du har fått og setter pris på de mulighetene du er gitt i livet?
# 4 – Generøsitet til å dele?
Jeg har kjent på fristelsen til å holde for meg selv ting jeg lærer eller erfarer. En slik holdning kan gjøre at vi oppfattes som eksperter eller har et ønske om å fremstå som smarte. Ikke at jeg har hatt så mye å holde for meg selv, men jeg har opplevd det utfordrende når min mentor gjentatte ganger utfordrer meg til å dele raust og tilføre andre verdi. Det vil igjen gjøre at jeg kan bevege meg fra en snever addisjons tankegang til mulitiplikasjons-muligheter og synergier med andre mennesker jeg ikke ser i dag. Med lukket hånd er det vanskelig å gripe nye ting eller være klar til å motta det som kommer.
"I went from adding to multiply in my life.” – John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Holder du krampaktig fast i en ekspertrolle eller er du raus med å dele og utruste andre?
# 5 – Klar til å være veileder/mentor?
De aller fleste har opplevd at vi har noen har investert mye i oss. Fra foreldre, familie, venner eller kollegaer. Selv om vi må beholde viljen til læring livet ut, så vil vi med vekst og modenhet over tid få en klarer rolle som veileder og mentor for andre. Er du klar?
Refleksjon/oppgave:
Hvem kan du hjelpe videre, på samme måte som andre har hjulpet deg?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 16.11.21
Kilde/inspirasjon:
Takk for din påmelding!