Vinn-vinn-relasjoner er ikke bare for ett enkelt område i livet, i en forhandlingssituasjon eller for helt spesielle forhold. Det er den eneste bærekraftige relasjonsformen mellom mennesker over tid, om det er i forholdet hjemme, på jobben eller med venner. Det er et spørsmål om bevissthet og gjelder aller mest vår innstilling til de andre i relasjonene. Stephen R. Covey sier det slik:
"Vinn-vinn er en innstilling som stadig søker gjensidig nytte i alle menneskelige relasjoner. Vinn-vinn baseres på tankegangen om at det er nok til alle, at ett menneskes fremgang ikke oppnås på bekostning av eller i stedet for andres fremgang."1 – Stephen R. Covey
I følge forfatteren John C. Maxwell finnes det 3 mennesketyper:
Jeg tror de aller fleste vil være eller omtales som den siste av disse tre kategioriene, men det er krevende å etterleve det med våre liv og våre prioriteringer. Å være villige med risikokapital nok til å gi først og motta senere.
"Så lenge begge parter hele tiden opplever at de har utbytte av forholdet på områder som er viktige for dem, utvikles det synergieffekter."1 – John C. Maxwell
For å skape synergier og balanse i vår relasjonsbygging slik at det blir en vinn-vinn situasjon er det også her viktige prinsipper som må følges. Her er ukas 5 prinsipper og spørsmål3 til refleksjon og utvikling.
# 1 – Bumerangprinsippet – Når vi hjelper andre, hjelper vi oss selv
Dette er ikke et forslag til at selve motivet for å hjelpe andre skal være egen vinning, men det er et faktum at når vi hjelper andre så skjer det noe i forholdet. Med en vinn-vinn-tankegang gjør det at begge løftes. Det bør i større grad motivere oss til å hjelpe andre og investere i andre mennesker. Det er der de virkelige verdiene ligger.
Refleksjon/oppgave:
Opplever jeg at jeg får noe tilbake når jeg hjelper andre?
# 2 – Vennskapsprinsippet – Under normale omstendigheter vil mennesker velge å jobbe sammen med mennesker de liker. Under unormale omstendigheter vil de også gjøre det.
Ekte venner er noe av det flotteste vi kan oppleve å ha, og det viktigste vi har å ta vare på. For oss gjelder det å selv være en ekte venn for andre.
"Det beste jeg kan gjøre for en venn er ganske enkelt å være hans venn."4 – Henry David Thoreau
Refleksjon/oppgave:
Er jeg en venn for menneskene jeg jobber sammen med?
# 3 – Samarbeidsprinsippet – Samarbeid øker sjansene for felles suksess
Etter å lese dette kapittelet måtte jeg stille meg spørsmålet: om jeg er en samarbeidsfremmende person? Vårt ønske om å lykkes kan bli så stort at egoisme og selvopptatthet kan skygge for samarbeidet. Samtidig vet jeg jo hvor avhengig jeg er av andre og på noen områder, de av meg. Det var så opplysende, bokstavelig talt, å lese sitatet av Thomas Jefferson: "Et lys taper ingenting på å tenne på et annet."5 Og sitatet av Mor Theresa sier det så beskrivende:
"Du kan gjøre det jeg ikke kan gjøre. Jeg kan gjøre det du ikke kan gjøre. Sammen kan vi oppnå store resultater."6 – Mor Theresa
Refleksjon/oppgave:
Er det en fordel for mennesker å jobbe med meg?
# 4 – Tilfredshetsprinsippet – I gode relasjoner er gleden over å være sammen nok
I hvilken grad er jeg tilfreds og utstråler glede over å ha de relasjonene jeg har? Ofte kan vi bli så opptatt av alt vi skal gjøre og få til at gleden over vennskap og samhold utfordres. Jeg tror spesielt vår personlighetsstil kan slå inn her, særlig om vi ikke kjenner til den, har reflektert over den og jobber med oss selv i relasjonene våre til menneskene rundt oss.
En Maxwell DISC report kan gi deg god input her.
Her
kan du lese mer om DISC.
Refleksjon/oppgave:
Er mine nærmeste venner glad for å være sammen med meg?
# 5 – Vinn-vinn-prinsippet – Hvis det fungerer riktig finnes det balanse i forholdet
Jeg har tenkt litt på dette med vinn-vinn. At begge er vinnere, begge tjener på det og begge parter opplever det verdifullt. Jeg vet at jeg selv har tenkt flere ganger om min egen rolle i samtaler eller relasjoner, at jeg har vært den som har tatt i mot eller bare hentet ut, uten å nødvendigvis gi noe tilbake. Jeg husker at Maxwell har innprentet i oss på møter og konferanser at vi inn mot alle samtaler med eksempelvis en mentor eller coach må bringe noe inn i samtalen. Han snakket der om en "taker vs giver". Eller som tidligere her omtales som mottaker eller investor. Det er viktig å komme forberedt, ha med en bok eller noe som også kan gi noe tilbake, og ikke bare ta eller være den som kun mottar uten å gi noe tilbake.
Refleksjon/oppgave:
Er jeg en "taker" eller "giver" - en som bare tar eller også gir tilbake så det oppleves reelt som vinn-vinn?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 18.10.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2005) De 25 universelle prinsippene om relasjonsbygging, (s.215) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.218-219)
3Ibid, (s.215-248)
4Ibid, (s.225)
5Ibid, (s.239)
6Ibid, (s.233)
Takk for din påmelding!