For de aller fleste av oss vil vi ikke naturlig søke risiko. Samtidig er det helt klart at noen av oss er mer risikovillige enn andre. For enkelte kunne det nok virket klokt om de justerte risikovilligheten noe ned for å komme i balanse og opptre mer ansvarlig, mens for andre vil mangelen på risikovillighet eller en tryggetsøkende natur stå i veien for potensiell vekst og utvikling. Vi er veldig forskjellige, og på dette området kommer det ekstra tydelig frem.
"Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go."1 – T.S. Eliot
Under mine studier til DISC konsulent lærte vi at over 60% av oss tilhører «S’en» når de tar en personlighetsanalyse. Det er den stabile og trygghetssøkende, som ikke liker endring. Tar vi med alle andre som hverken liker endring eller heller søker trygghet fremfor å strekke seg noe særlig, vil det være en liten gruppe som står først i køen for å ta risiko på en positiv måte for vekst og utvikling. Det betyr at det finnes grunnlag for å strekke vår risikovillighet for å nå neste modige steg i utviklingen, både for oss selv og teamet rundt oss.
"There is no passion to be found playing small – in settling for a life that’s less than one you are capable of living."2 – Nelson Mandela
"Risk Capacity – Your Choices to Get Out of Your Comfort Zone"3 er det sekstende kapittelet i boken som danner refleksjonsgrunnlag for min blogg-serie basert på boken "No Limits." Her er 5 grep4 du sammen med meg kan gå gjennom for å utvikle din risikovillighet innfor en positiv og ansvarlig ramme.
# 1 – Ta en realitetssjekk
"The more questions you ask and answer, the better prepared you are to weigh the risk and gauge whether the risk is small or foolish."5 – John C. Maxwell
Det ligger ingen oppfordring til hodeløse valg eller risiko som setter seg selv, teamet eller virksomheten i fare. Heller et sett med spørsmål vi kan stille oss for å gjøre gode valg og gjerne strekke våre fastgrodde grensemerker et stykke på vei. Her er noen forslag fra Dr. Maxwell:
Refleksjon:
Har du en god liste med spørsmål du stiller deg selv for en realitetssjekk?
# 2 – Bli komfortabel utenfor komfortsonen
Dette er for meg et litt slitt begrep – at vi må bevege oss ut av komfortsonen. Men risiko forbindes sjeldent med å være innenfor komfortsonen, og derfor blir det i tid med utvikling og vekst tilbrakt mer tid utenfor enn innenfor komfortsonen.
"Since you can’t defeat fear, you have to learn to deal with it."6 - John C. Maxwell
Refleksjon:
Klarer du å bli komfortabel med å bevege deg og være utenfor komfortsonen?
# 3 – Utvikle ditt lederskap
"The size of leadership must be equal to the size of risk."7 - John C. Maxwell
Den sikreste veien til å utvikle sitt lederskap er gjennom kontinuerlig vekst i eget lederskap. I tillegg til å utvikle seg er det å ha en god partner, mentor og coach avgjørende for å aksle større utfordringer og ta større grad av risiko.
Refleksjon:
Har ditt lederskap en kapasitet som støtter å ta større risiko og modigere steg enn i dag? Evt. hva vil du gjøre for å utvikle deg og vokse?
# 4 – Motta hjelp fra andre
Skal du ta de helt store stegene kreves hele teamet, god støtte og all hjelp du kan få. Jo større risiko, jo mer hjelp.
Teamet liker gjerne utfordringer, selv om de ikke selv liker å ta ansvaret eller lede prosessene. Men de vil strekke seg langt og i fellesskap nå utfordringer og nye målsetninger om de blir involvert på en god måte.
Refleksjon:
Står ditt team i stil med størrelsen på utfordringene og risikoen knyttet til ditt neste steg?
# 5 – Bygg mer mot
"If you want to expand your capacity, and therefore your life, you need to be willing to take greater risks."8 – John C. Maxwell
Er du villig til å feile med å prøve på noe stort? Maxwell peker på at det er viktigere å telle forsøk, mer enn å telle feil. Det er viktig å sikte høyere og strekke seg og sitt mot for å nå nye, utfordrende mål for seg selv, teamet, organisasjonen eller virksomheten.
Refleksjon:
Hva verdsetter du høyest - å telle forsøk eller feiltrinn?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 10.10.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2017) No Limits, (s.253) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.262)
3 Ibid, (s. 253-266)
4 Ibid, (s.255-264)
5 Ibid, (s.257)
6 Ibid, (s.258)
7 Ibid, (s.259)
8 Ibid, (s.264)
Takk for din påmelding!