Samarbeid og samhandling er i de fleste situasjoner en nødvendighet for å nå våre visjoner og mål. Samarbeidet fordrer sterke og tillitsfulle relasjoner mellom menneskene i teamet som skal jobbe sammen. Tilhørigheten bygges på avklarte, eide, felles verdier og styrkes i bevegelsen mot tydelig kommuniserte mål, hvor vi underveis både gir og viser gjensidig respekt og forståelse for hverandre.
Tar du utfordringen med å reflektere over 5 spørsmål om sunt lederskap der samarbeid og samhørighet kan utvikles og gjøre at teamet kjenner den avgjørende tilhørigheten som er nødvendig for å ta nye modige steg og lykkes i utviklingsprosesser?
# 1 – Deles et felles verdisett?
Jeg har selv erfaring fra mange år tilbake med å bære staur. Jeg vet flere yngre personer ikke har sett eller prøvd dette, men jeg kan med klar stemme melde at det er kjempefrusterende! Disse stokkene spriker i alle retninger og etter kort tid klarer en ikke bære de lenger og må legge det fra seg. Det går bare ikke. Slik tror jeg det er med lederskap også, om verdiene ikke eies og ønsket kultur tydelig avklart.
“Å lede uten felles verdisett er som å bære et fang fullt med sprikende staur.”
Refleksjon/oppgave:
Kan det være manglende avklaring om verdier og ønsket kultur som er årsaken, om du opplever svikt i samarbeid, samhandling og tilhørighet?
# 2 – Går dere mot samme mål?
Mål som ikke er tydelig kommuniserte og forstått er oftest mer til frustrasjon enn til hjelp. Det samme gjelder om de ikke tilfredsstiller de for mange kjente SMORT/SMART kriteriene for å lykkes. (Spesific/Measurable/Achievable/Relevant/Time-based.)
Refleksjon/oppgave:
Er målene dere har satt dere både kjente og i høy nok grad spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsavgrenset? Hva tenker du? Og hva ville en i ditt team svare?
# 3 – Er det åpenhet for «sunne konflikter»?
De fleste har vært med på, eller opplevd destruktive og ødeleggende konflikter mellom personer og team. Som et resultat og «av skade klok», frykter mange all uenighet med forskjellige oppfatninger og synpunkter. Hvis punkt 1 & 2 over på denne listen er på plass vil sunne konflikter over valg av strategier og løsninger være forfriskende, nyskapende og utviklende.
Refleksjon/oppgave:
Legger du lokk på de kreative samtalene før de gode løsningene kommer frem på bordet?
# 4 – Skapes det tapere og vinnere?
I samarbeid, samhandling og tilhørighet ligger det helt klart et multiplikasjonspotensial. Dette potensialet kan fort gå tapt om det i teamet skapes tapere/vinnere på bekostning av andre. Viktige perspektiver og bidrag i teamet til utvikling kan gå tapt.
Refleksjon/oppgave:
Er det de samme som alltid lyttes til og «vinner frem»?
# 5 – Åpenhet for hjelp utenfra?
Utviklingsprosesser er krevende i vanlige tider, men enda mer i den tiden vi nå har opplevd, hvor samarbeid, samhandling og tilhørighet for mange er hardt utfordret. Noen har kommet styrket ut av dette og virkelig funnet hverandre, mens andre, etter lange perioder med nedstengning og fokus på ikke planlagte prosesser, trenger hjelp for å komme seg videre. En 3-part vil ofte kunne stille spørsmål og veilede i perioder når vi sitter fast.
Refleksjon/oppgave:
Har dere kontakt med noen som kan utfordre dere og holde dere både ansvarlige og fokuserte gjennom utviklingsprosessene som tar dere inn i neste fase?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 01.06.21
Takk for din påmelding!