Team eller ego - valget er ditt!

Team eller ego – valget er ditt!
Det er få som gjennom jobb, organisasjonsliv eller i privatlivet ikke må forholde seg til teamarbeid, det å jobbe sammen med eller være på lag med andre for å oppnå et felles resultat. Hvis vi ser på alt vi har oppnådd i livet, så må vi nok erkjenne at det er få ting som ikke har vært et resultat av samspill og interaksjon med andre. Hvordan er det med deg, er du en solospiller eller lagspiller? Jeg synes sitatet under sier mye om hvordan vi best kan svare på bruk av teamarbeid eller ei:
«If you want to go fast, go alone. If you want to go far, take others with you.” ― Afrikans ordtak
Det gjelder også i disse koronatidene som i 2020 har gått gjennom og fortsatt er midt oppi, med isolasjon, avstand og hvor mange jobber alene. Mange har vært flinke til å holde teamet samlet, tross denne situasjonen, men vi ser også at prosjekter for mange har stoppet litt opp, prosesser hindres og progresjon ikke blir helt som ønsket. Situasjonen er sammenlignbar med at vi skal bestige et høyt fjell. Og akkurat under slike utfordringer er det vi mer enn noen gang trenger godt teamwork! Vi trenger å søke nærmere hverandre akkurat når utfordringene stiger i kompleksitet og høye kraftanstrengelser.
«Du klatrer ikke opp et fjell som Everest ved å prøve å styrte av sted på egenhånd eller ved å konkurrere med kameratene. De skjer langsomt og omhyggelig, ved uselvisk teamwork. Selvsagt ønsket jeg å nå toppen selv. Det var noe jeg hadde drømt om hele mitt liv. Men hvis det falt i en annens lodd, ville jeg ta det som en mann, og ikke som en skrikerunge. Det er slik det er i fjellet.1" ― James Ramsey Ullmann
Jeg vender stadig vekk tilbake til forskjellige idrettsarenaer for å hente eksempel til teamarbeid og lederskap. Sist helg gikk de siste kampene i håndball VM for menn, og jeg lar meg fasinere av det utrolig gjennomtenkte og finpussede systemet for bytte av spillere. Spesielt i forhold til vekslingene fra forvar til spill i angrep. Noen på laget er best i forsvar, andre er best i angrep. Andre igjen har kvaliteter som styrker laget både fremme og bak, og holdes på banen i store deler av kampene. Spillerne viser lagånd midt i ønskene om å fremstå som stjerner, de setter laget først. Som lederprinsipp er dette den 3. loven i boken om «De 17 ubestridelige lovene om teamwork.» «Loven om nisjen: Alle spillere har en plass der de bidrar med det mest verdifulle2.» I andre idretter kan det ut fra utøvelsen, for oss se ut som en solo eller ego sport. Men under mesternes mester kunne Aksel Lund Svindal avsløre at for eksempel i alpinsirkuset handler alt om teamet og høy lagånd, bortsett fra akkurat de 2 minuttene det tok å kjøre ned bakken.
I studier med verdibevisst ledelse sist høst fikk jeg ei meget interessant pensumbok i hendene, et innhold som har gjort meget sterkt inntrykk på meg. Det var Rolf-Petter Larsen’s bok med tittelen: «Teamutvikling; Teambygging og teamarbeid.» Han har et omfattende materiale med knytning til hva teamet er, sammensetning, roller, verdier, lederrollen, konflikthåndtering og sammensetningen av team for å nevne noe. Men det var ett moment som spesielt fanget min oppmerksomhet, og det var hans beskrivelse av teamets livsløp, og hvor Larsen med denne grafikken gav referanse tilbake til Ned Rosen modell fra 19893. Han beskriver det med at vi i forhold til vitalitet går gjennom noen stadier i teamet: Utviklings-stadium -> ytelsesstadium -> vedlikeholdsstadium -> fornyelse- eller nedbyggingsstadium.
Mange har opplevd at teamet har kommet til et veiskille hvor det enten trengs en livsviktig fornyelsesfase, ellers så blinker det et lys for nedbygging eller avslutningsfase der fremme. Det denne skissen gjorde for meg var å gi et godt visuelt bilde til mange av de prosjektene og prosessene som jeg selv har stått i eller vært en del av. Jeg kunne kjenne igjen kurveformen. Det satte også et ord på vedlikeholdsstadiumet som en stagnasjonsfase, og vi trenger slett ikke korona-pandemi eller andre ytre påvirkninger for å havne i den fasen. Det klarer teamene ofte av seg selv, med å gjøre ingenting med mangel på energi eller moment.
Det viktige blir da å kjenne teamet fase, i hvilket stadium en befinner seg. En må kjenne nåsituasjonen for å kunne gjøre noe med det og sette inn tiltak, å peke ut en vei videre.
Hva med å vurdere et av disse 5 aktive grepene for ditt team?
# 1 – Er du/dere klar over hvilket stadium/fase teamet befinner seg i?
Er teamet nystartet og under oppbygging? Eller i lærefase? Teamarbeidsfase? Eller har kurven snudd og det er stagnasjon med fare for avslutning og eneste alternativ er en fornyelse?
Refleksjon/oppgave:
Kjenn teamets fase. Skaff deg boka og presenter modellen fra Larsens kapittel om teamets livsløp2 for ditt team. Kartlegg deretter hvilken fase dere er i og legg en plan for å sikre fortsatt god utvikling eller snu en nedadgående trend.
«Et godt vedlikeholdsarbeid kan utsette nedtrappingen i slutten av perioden, men før eller senere vil en fornyelse og evt. reorganisering av gruppen bli nødvendig.3» ― Rolf-Petter Larsen
# 2 – Fra «jeg» til «vi»
«Teamwork fødes når du konsentrerer deg om vi i stedet for jeg4» ― John C. Maxwell
Innledningsvis ble du i tittel og blogg-bilde stilt på valg med å krysse linjen fra ego til teamwork. Hvordan er situasjonen i teamet ditt? Legger dere ut på egenhånd eller til og med konkurrere med hverandre, mer enn å samarbeide? Hva vil andre si om oss i forhold til om vi er en "Jeg eller vi-person"?
Refleksjon/oppgave:
Hvilke grep kan dere ta dette året for å bygge en sterkere «vi» tankegang, klare til å bestige fjelltoppene som ligger foran som et lag?
# 3 – Hvor godt kjenner dere hverandre i teamet - egentlig?
For å yte på det beste som lag er det viktig å kjenne hverandre, både styrker og svakheter, kommunikasjons og holdninger. På bakgrunn av alle i teamets personlige Maxwell DISC rapporter kan det settes sammen en rapport som gir et felles bilde for hele teamet. «Team Impact report.» Fra min erfaring er dette meget lærerikt og utviklende for teamet å jobbe med, og for lederen å skaffe seg en unik innsikt i dynamikken hos teamet som ledes.
Som i håndball eksemplet over, hvor godt kjenner dere hverandre? Og får dere det beste ut av laget?
Refleksjon/oppgave:
Vurder å gjennomføre en Maxwell DISC report for det enkelte team medlem, for så å koble disse sammen med en Team Impact Report for å bli bedre kjent med lagets samlede profil, styrker og utfordringer.
# 4 – Ting Tar Tid
Ting tar tid - TTT. Det er riktig om det aller meste. Men veldig få ting som tar oss i riktig retning skjer uten et godt forarbeide og god tilrettelegging. Derfor er det første steget å komme i gang, sette det på agendaen og få satt av tid til å gjøre noe med utviklingen av teamet. Uten en plan tar det bare enda lenger tid, eller at det ikke skjer noe i det hele tatt.
Refleksjon/oppgave:
Hva vil du svare på dette enkle spørsmålet: Hvor mye dedikert tid har dere satt av i dette halvåret til å utvikle teamet? Gjennom året? Er det tid til å sette opp en plan og ta et modig steg?
#5 – Ta teamet ditt gjennom et høykvalitets Maxwell teamseminar, bygd på boken «De 17 ubestridelige lovene om teamwork.»
Det viser seg ofte at etter år med mer av det samme er det lett å kjøre seg fast. Ny input, frisk undervisning og rom for gode refleksjoner kan gjøre at du og ditt team kan snu nedgang til en ny frisk fase, eller forsterke og trygge den gode utviklingen dere opplever. Det er gir også muligheten for å oppdage nytt potensiale og utvikle teamet til igjen å levere på målene dere har satt dere. Gjennom kurset får alle i teamet forme en personlig praktisk plan hvor alle kan ta et selvstendig ansvar for hvordan de bidrar som teammedlem.
Refleksjon/oppgave:
Ta gjerne kontakt for å sjekke muligheten for gjennomføring av en heldags, halvdags eller et tilpasset kursopplegg for deg og ditt team.
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 02.02.21
Kilde:
1 Ullmann, James Ramsey. (1955). The Autobiography of Tenzing.(s.250) George G Harrap and Co, London (Oversettelse: Oddvar Nilsen, s. 493)
2 Maxwell, J. C. (2003). De 17 ubestridelige lovene om teamwork.(s.40) Hermon Forlag A/S, Skjetten
3 Larsen, Rolf-Petter. (1998). Teamutvikling.(s.16-17) Cappelen Akademisk Forlag, Oslo
4 Maxwell, J. C. (2003). De 17 ubestridelige lovene om teamwork.(s.17) Hermon Forlag A/S, Skjetten









