Tillit – fundamentet i lederskap
Jeg har selv gjort meg noen erfaringer, både på godt og vondt, at tillit tar tid å bygge. Å stole på andre og vise tillit, samtidig at andre kan stole på oss og at vi er tilliten verdig. Forskjellen er stor fra å jobbe et sted eller i et team hvor en har vært i en årrekke, med mennesker som kjenner en godt, som er kjent med ens styrker og svakheter. Helt annerledes er det når en flytter på seg, til et nytt sted og med nye mennesker. Det er et byggearbeid uansett hvor lenge en har vært i et miljø, men enda større og hardere i en ny sammenheng.
“Trust is the glue of life. It’s the most essential ingredient in effective communication. It’s the foundational principle that holds all relationships.” – Stephen Covey
Tillit er limet i livet, det viktige i kommunikasjonen og prinsippet som relasjonene bygges på i følge Stephen Covey. Tillit åpner noen kanaler for kommunikasjon, som ellers ville vært lukket. I sitatet under opplever Rick Warren peker på at vi kan gjerne si sannheten eller presentere den, men det lander ikke bra eller vil ikke utrette noe godt om ikke det finnes en plattform av tillit å lande det på.
“You can’t speak the truth until you have trust.” ― Rick Warren
I Loven om et solid fundament av John C. Maxwell fra boken “The 21 Irrefutable Laws of Leadership1” snakker han om hvordan en leder kan bygge tillit gjennom kontinuerlig å bygge på kompetanse, relasjon og karakter.
“Character makes trust possible. And trust makes leadership possible1” - John C. Maxwell – “The Law of Solid ground”
Tillit kan som jeg nevnte ta årevis å bygge opp, men vi har nok alle hørt historier om ledere som i løpet av sekunder har mistet alt de hadde bygget opp grunnet handlinger eller dårlige valg. Så hvordan kan vi bygge denne tilliten?
Er jeg til å stole på? Er du pålitelig?
Her er 5 områder jeg selv må jobbe mye med i forhold til å bygge tillit. Hvordan scorer du i forhold til disse områdene?
# 1 – Lytte. Aktiv lytting!
Det er utfordrende og en egen kunst å lytte. Det er som et fag som må læres. Hvor mange ganger har jeg ikke tatt jeg meg selv i at jeg ikke lytter godt nok, forbereder mitt svar allerede mens den andre snakker, tolker og ikke er oppmerksom nok for å hente ut det viktigste i kommunikasjonen? Jeg har hørt mange snakke om forholdet 2:1 mellom ører og munn. Om det er en reell grunn til det eller et morsomt matematisk størrelse vet jeg ikke, men det er meget vanskelig og jeg trenger masse øvelse i aktiv lytting.
Refleksjon/oppgave:
Hvor god lytter er du på en skala fra 1-10, hvor 10 er best? Evt. hva kan du gjøre for å bevege deg ett eller to steg i riktig retning?
# 2 – Innrømme feil
Det er et også et svakt punkt hos meg, og det er så fristende å finne noe eller noen å skylde på. Men det hverken bygger karakter eller tillit. Det er bare den harde veien å lære fra dette her. Eie det og innrømme.
Refleksjon/oppgave:
Hvor lett er det for deg å innrømme at det var din feil på en skala fra 1-10, hvor 1 representerer å skylde på andre og 10 betyr at du har høy modenhet og finner bare eier det? Hva skal til for å ta et modig steg oppover stigen som bygger høyere tillit?
# 3 – Vise tillit
Jeg liker svært dårlig når ikke det som er planlagt lykkes, og fristelsen blir stor for å «redde» situasjoner. Men hva skjer over tid med en slik holdning? Hva bygger det på sikt når jeg tydelig viser om jeg ikke stoler på at de skal komme i havn med det de har lovet? Til å ta risiko med å gi rom til læring og feiling.
Refleksjon/oppgave:
Klarer du å gi oppgaver fra deg, vise tillit og stole på at andre leverer det de har sagt eller lovet?
# 4 – Sette andre først
Egoisme og selvopptatthet er ikke katalysatorer for tillit. Derimot vil oppmerksomheten på andres behov, ideer og interesser gjøre at de kjenner seg verdsatt og verdifulle.
Refleksjon/oppgave:
I hvilken grad setter jeg andre først med mine prioriteringer i på en skala fra 1-5, med 1 som meg først og 5 som andre først?
# 5 – Tillit i konflikt
Vi har forskjellige ting som påvirker graden av tillit vil opplever eller viser andre, og det ligger dypt nede i vår egen kultur, oppdragelse og et tillært verdisett. Er det da mulig å ha tillit til personer og fullt ut respektere andres verdier og avgjørelser, selv når de går på tvers av ens egne? Og hvordan ta vare på egen identitet og verdi nå en merker at andre tråkker over eller viser mangel på tillit til oss i slike situasjoner?
Refleksjon/oppgave:
Hvem har vist deg tillit eller vært en rollefigur for deg i dette, selv når ting var vanskelige eller uenigheten har vært stor? Skriv ned navnet på 2-3 personer du har høy grad av tillit til, og sett i kolonnen ved siden av ett eller to karaktertrekk du forbinder med akkurat disse personene, og hva som gjør at de nådde opp på akkurat din liste. Hva lærte det deg? Tenk så gjennom hvor pålitelig du selv er. Hvilke karaktertrekk vil du sette ved ditt eget navn?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 23.03.21
Kilde:
1Maxwell, John C. (2007) The 21 irrefutable Laws of Leadership (s.66-71) Harper Collins Leadership, Nashville, Tennessee, USA
Takk for din påmelding!