Tenk deg at du samler teamet ditt i et møte og gir de en oppgave hvor de skal sette ring rundt nummeret ved ett av de følgende fem utsagnene i forhold til hvor godt de kjenner til teamets overordnede oppgave og hva som er det viktigste teamet skal levere. Hva ville du og
ditt team svare?
1. Jeg har ikke peiling
2. Jeg tror jeg vet det
3. Jeg har hørt det nevnt en gang
4. Jeg er ganske sikker på det
5. Det kjenner jeg godt og vi snakker regelmessig om det
Hvis krysset havner på punkt 1 til 3 er det nok på høy tid at lederen, sammen med teamet, repeterer det store bildet så alle vet hva de skal oppnå i fellesskap. Jeg har i jobb som organisasjonskonsulent møtt mange i kategori 1-3, også etter en tid tilknyttet veiledning. Jeg har lurt på hvorfor det er slik og har selv landet på et par mulige årsaker. Én ting er at de har det så travelt at de aldri i møtene kommer dit at de prioriterer visjons- og strategiarbeid. Resultatet av en slik prioritering blir en selvforsterkende ond sirkel de ikke helt enkelt kommer seg ut av. En annen ting er personlige agendaer, for jeg har merket meg at selv om teamet har jobbet godt sammen, planlagt og blitt enige om retningsvalg, så skjer det allikevel lite. Ved nærmere sjekk er mine erfaringer at det ofte er sterke enkeltpersoners agendaer som trumfer teamets prioriteringer. Og ikke sjelden er faktisk lederen selv er den største utfordringen, spesielt om ikke teamets prioriterte plan er lederens egen ide eller personlig foretrukket prioritet.
“Hvis et lag skal nå sitt potensiale, må hver spiller være villig til å se bort fra sine personlige mål til laget beste.”1 – Bud Wilkinson
Uten blikket på det store bildet og fokus på hvor vi skal, vil blant andre eksempler som de to over stjele oppmerksomheten og fremdriften for teamet. Vår natur vil i tillegg forvirre oss med å forstå viktigheten av egen rolle. Forskjellige roller er helt klart en viktig teamfaktor, men fokus på det overordnede målet må alltid være viktigere en den rollen noen av oss spiller.
“Ingen av oss er viktigere enn resten av oss.”2 – Ray Kroc
«Loven om det store bildet»2 er den andre loven i blogg-serien fra boken «The 17 Indisputable Laws of Teamwork» (Norsk: «De 17 ubestridelige lovene om teamwork») hvor jeg selv går gjennom lov etter lov og deler noen refleksjoner. Her er ukas 5 piler 3 som peker i retning teambygging og fokus på det teamet skal levere.
# 1 – Hold fokus på det store bildet
Både det å vurdere hvor du er og vite hvor du skal er viktig. En vurdering av nåsituasjon er avgjørende for å ha noe å arbeide ut ifra. Like viktig er det å male det store bildet på hvor vi skal. Uten dette vil ikke teamet kjenne det eller ha noe ønske om å nå målet.
Refleksjon/oppgave:
Når var siste gjennomgang av overordnet visjon og strategiplaner?
# 2 – Merk deg hvilke ressurser som trengs
Hvis du skal nå langt trenger du ressursene som skal til for å nå dit. Er det ubalanse mellom planene og ressursene kan det føre demotivasjon og sidestrømmer som distraherer retningen og måloppnåelse.
Refleksjon/oppgave:
Er det rimelig balanse mellom målet og ressursene dere har for å nå det?
# 3 – Finn fram til de rette deltagerne
Deltagerne i et team betyr alt! Du kan gjerne ha flotte visjoner og planer, men har du ikke de rette deltagerne er det ikke langt å komme. Kanskje er det ikke mangel på planer, men teammedarbeidere som kan realisere de?
Refleksjon/oppgave:
Har du team-medarbeidere til å gjennomføre de planene dere har i dag? Hva med neste steg?
# 4 – Kvitt deg med personlige opplegg
Et opplevd fotball-eksempel: For flere år siden, da Rosenborg var helt på topp i norsk fotball, intervjuet jeg spillere og trenere. Det var fasinerende å legger merke til fokuset på laget, foran det individuelle. Det var det kollektive samspillet som gav de en komparativ fordel i Norge og et stykke ut i Europa. De vant ikke fotballkamper grunnet enkeltspilleres spesialferdigheter, men det var godfot-teamet som vant.
Refleksjon/oppgave:
Har du solo-spillere og egoister i teamet du må «kvitte deg med» for at teamet skal lykkes?
# 5 – Gå videre til neste nivå
"Mange holder seg krampaktig til den stien de har valg, mens det er få som strekker seg mot målet."2 – Friedrich Nietzsche
Filosofens betraktning peker i retning av at vi fort blir sittende fast i det vante. Det er bare når alle i teamet legger vekk sine egne opplegg, søker sammen, tenker på fellesskapets beste og utnytter felles potensial at målene nås og de inntar neste nivå.
Refleksjon/oppgave:
Er ditt team klar for neste nivå?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 08.11.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2003) De 17 ubestridelige lovene om Teamwork (s.27) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.31)
3Ibid, (s.29-31)
Takk for din påmelding!