For at et team skal jobbe godt sammen og levere godt på oppdraget de har er det viktig å ha fokus på tre viktige områder: Individet, teamet og kulturen. Men indiviedet – den éne alene blir for lite.
Jeg – individet – med det jeg bidrar med inn i teamet, med bruk at styrker, talenter og gaver så nært som mulig til vårt gudgitte potensiale.
Vi – teamet – bestående av flere individer som hver bringer sitt beste.
Kulturen – miljøet – våre skapte normer og forventninger for teamarbeidet ytelse.
“For the person trying to do everything alone, the game really is over. If you want to do something big, you must link up with others.” – John C. Maxwell
Jeg har opplevd eksempel på dette sitatet som deltager på konferanser hvor jeg har vært alene. Det er stor forskjell på å være alene og delta sammen med et team, spesielt når en kommer hjem og skal jobbe med innholdet og reflektere over mulighetene for å anvende gode prinsipper inn i egen setting og kulturbygging. Kommer en hjem fra en konferanse alene har det lett for å renner ut og skape lite av verdi.
«Det finnes ikke problemer som vi ikke er i stand til å løse sammen, og meget få vi er i stand til å løse selv.»1 - Lyndon Johnson
«Loven om betydning»2 er den aller første loven i blogg-serien fra boken «The 17 Indisputable Laws of Teamwork» (Norsk: «De 17 ubestridelige lovene om teamwork») hvor jeg jobber meg gjennom lov etter lov. Her er ukas 5 grunner 4 – til vi ikke kobler oss på teamet eller andre rundt oss, samt noen refleksjoner på hva vi kan gjøre med det.
# 1 – Egoisme
Med jobb-bakgrunn fra en periode i Zimbabwe i Afrika bet jeg meg merke i et uttrykk fra Nelson Mandela: «I Afrika er det et konsept kjent som Ubuntu - den dype følelsen av at vi bare er mennesker gjennom andres menneskelighet; at hvis vi skal utrette noe i denne verden, vil det i like stor grad være på grunn av andres arbeid og prestasjoner."
Ubuntu, oversatt til norsk vil bety noe slikt som "Jeg er, fordi vi er." Det er først når teamet slipper til og teamdynamikken får virke - at egoismen kureres, at vi lykkes sammen.
Refleksjon/oppgave:
Lar du egoisme stoppe deg, dine og teamets muligheter?
# 2 – Usikkerhet
Hvis en person føler seg usikker, kan det å være en del av et team med dyktige samarbeidspartnere kunne øke usikkerheten deres. Vi må allikevel ikke la en slik følelse av usikkerhet hindre oss i å slå oss sammen og jobbe som team i utvikling.
Refleksjon:
Gjør din usikkerhet at du holder igjen?
# 3 – Naivitet
Noen mennesker anerkjenner ikke verdien av teamarbeid og tenker de klarer seg alene. Akkurat det er grunnen til at de ikke når sine drømmer. Drømmer som er større enn evnene. Noen oppdager det og justerer seg inn, kobler på teamet og lykkes, mens andre lærer aldri.
Refleksjon:
Er det tid for en erkjennelse på avhengigheten av et godt team rundt deg?
# 4 – Grunninnstilling
Noen er bare «koblet» mer reservert i væremåten. Teamdeltakelse er ikke deres preferanse og de liker å jobbe alene. For de av oss som er koblet til å være mer solospillere, vil du ha en mulighet til å finne din plass, og bidra sammen med andre.
Refleksjon:
Må du utfordre komfortsonen og koble om din innstillingen for å få koblet deg på teamet?
# 5 – Kultur
Normene for teamarbeid og forståelsen om teamkulturen er høyst forskjellig fra sted til sted. Hva preger teamarbeidskulturen hos dere?
Refleksjon:
Er det noe dere trenger å jobbe inn i kulturen for å øke forståelsen av viktigheten med team-arbeid? Og er det noe du som leder må modellere for å sette kulturen?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 31.10.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2003) De 17 ubestridelige lovene om Teamwork (s.16) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.17-19)
Takk for din påmelding!