Endring er prisen vi betaler når vi lærer nye ting og opplever utviklingen i liv og lederskap. Eller eventuelt ikke er villige til å betale når vi motsetter oss det som krever forandring, selv om vi egentlig vet bedre.
"Change is difficult for all of us, yet it is essential if we want to turn our losses into gain. It is the price we must pay for learning ."1 – John C. Maxwell
Innovasjon og endring kommer som et resultat fra det vi lærer og erfarer, som enkeltpersoner eller i team. Resultatet av at vi lærer, og bedre forstår endringsbehovene, bidrar til at vi over tid beveger oss fra motstand til noe vi tar i mot og tør ønske velkommen.
"You are only one defining decision away from a totally different life."2 – Mark Batterson
Dette sitatet virker kanskje lettvint, men våre valg og avgjørelser i det daglige har kraft i seg til retningsending; Til det bedre, men også til noe verre. Ja, til og med fra vondt til verre. Og som i så mange andre prosesser starter endringene hos oss selv, med at vi tar en avgjørelse.
Dette er den ellevte av totalt tretten ukers reise gjennom boken "Sometimes you win, sometimes you learn". "Change: The Price of Learning"3 er dagens kapittel og danner refleksjonsgrunnlaget for ukens blogg. Her er 5 responser4 de fleste gir i møte med behov for endring. Hvilken er din vanligste respons og hvilken endring må du gjøre for å snu utviklingen?
# 1 – Endrer bare akkurat nok til å komme seg unna problemet, ikke nok til å løse det
"Most people would rather change their circumstances to improve their lives when instead they need to change themselves to improve their circumstances."5 – John C. Maxwell
Hva er kilden til problemet? Det spørsmålet skulle vi stilt oftere. Vi vet også svaret, men i stedet for å ta tak i det reelle problemet, fikes vi litt og bare akkurat så mye som trengs for å komme unna, uten å løse selve problemet.
Refleksjon:
Jobber du grundig med selve problemet eller kun gjør små justeringer, kun for å minimere de negative effektene?
# 2 – Gjør de samme tingene om og om igjen, men allikevel forventer de forskjellig resultat
Denne responsen, med repetisjon av de samme tingene, er etter min mening et av de mest siterte i lederskapsforedrag og bøker jeg har lest om endring. Vi hører det titt og ler litt av det, men om vi våger ærlighet er det stor sjanse for at dette er noe de aller fleste kjenner seg truffet av i ett eller annet område i livet.
"To grow, you must be willing to let your present and future be totally unlike your past. Your history is not your destiny."6 – Alan Cohen
Refleksjon:
Hvilket område, om du nå er helt ærlig med deg selv, må du innrømme en praksis som ligner på repetisjon av tidligere praksis, med håp om bedre resultat?
# 3 – Ser endring som en smertefull nødvendighet i stedet for en fin mulighet
Det er få som elsker i endringer. Maxwell pleier ofte å kommentere at selv ikke de mest drevne ledere like endringer, spesielt om ikke det er deres egne ideer. Dette kommer mye an på hvordan vi er innstilt som person og personlighetstypen som preger oss, men vi kan øve oss til å se på det som muligheter til utvikling og vekst. Personlig vekst blir aldri feil.
Refleksjon:
Klarer du å se på endring som en fin mulighet til å utvikle deg og lære noe nytt?
# 4 – Er ikke villige til å betale den umiddelbare prisen med en tidlig endring og ender opp med å betale en langt høyere pris
Jeg liker bildet med å betale et lite daglig beløp for kontinuerlig endring, versus det å risikere og bli skyldig et så stort beløp, inklusive renter, og at vi står der uten dekning til å betale endingsgjelden.
Refleksjon:
Er du villig til å betale litt hver dag?
# 5 – Endrer seg kun når de blir innhentet av én av tre ting:
Maxwell hevder i dagens kapittel, i det følgende sitatet, at de fleste av oss endrer seg kun når én av tre ting skjer:
"In the end, because people are resistant to it, change occurs only under certain conditions:
- They hurt enough that they have to
- They learn enough that they want to
- They receive enough that they are able to."7 – John C. Maxwell
Refleksjon:
Hvilke av disse tre alternativene passer best på ditt forhold til endring?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 16.01.24
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.195) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.187)
3 Ibid, (s.175-196)
4 Ibid, (s.182-187)
5 Ibid, (s.183)
6 Ibid, (s.184)
7 Ibid, (s.186)
Takk for din påmelding!