2020!
Dette året har hatt forandring som både overskrift, ingress og innhold! Og om da kan se bort fra de tragiske konsekvensene mange har opplevd i løpet av pandemien er det faktisk noen av oss som trives midt oppe i dette endringens landskap, mens andre av oss er meget ukomfortable og kjenner oss konstant utenfor komfortsonen og tryggheten vi kjenner oss hjemme i.
Selv ledere, som vi tenker liker endering, har fått kjenne på denne tiden som utfordrende. Og så er nok rykte om at ledere generelt liker endring sterkt overdrevet, og flere hevder at ledere ikke liker endringer, uten at det er sine egne ideer som skal implementeres.
“ Change is inevitable. Growth is optional.” ― John C. Maxwell
Dette sitatet fra lederguru og mentor John C. Maxwell ble lansert lenge før covid-19 kom på banen, og setter fokuset for oss i denne tiden. For endring eller forandringer er helt uunngåelig i alle livets faser. Bare tenk tilbake fra du var barn, ungdom, ung-voksen og evt. voksenlivet. Fra single til i et forhold, fra en jobb til en annen. Vi har alle vært gjennom et hav av endringer. Men spørsmålet er hva vi bruker disse skiftene til. Det kan sette oss tilbake, men det kan også gjøre at vi kan vokse på det og ta nye steg, oppdage nye ting med oss selv, og til og med skape et miljø for innovasjon, nyskapning og vekst.
Vi står fritt til å velge vår tilnærming til det som skjer. For meg er det er helt tydelig at mange tar passasjer-rollen eller tilskuerposisjonen midt i det som skjer. Coaching-ekspert Christian Simpson setter ord på akkurat det, med at livet i seg selv ikke favorittiserer passasjerer, men heller de som tar aktiv styring og manøvrerer sin reise gjennom smale passasjer og hindringene i veien.
«Life doesn’t award the passengers» ― Christian Simpson
Hva er din grunnholdning til forendringer? Fryder du deg eller fylles du med frykt og usikkerhet? Her er 5 ting som kan gjøre at ditt møte med forandringer du står overfor kan bli en venn, mer spennende og til din fordel:
#1 - Se etter mulighet for personlig vekst midt i det som skjer.
Min mentor og forbilde John C. Maxwell sier at all vekst og utvikling skjer utenfor komfortsonen, så la oss utfordret til å se etter muligheter for vekst og ta nye steg når vi allikevel er satt utenfor komfortsonen.
«If we are growing we are always going to be outside our comfort zone." ―
John C. Maxwell
#2 – Sjekk verdigrunnlaget og reflekter over hvorfor vi er til.
Når metodene vi har brukt ikke lenger fungerer, målene ikke nås eller strategiene ikke lenger passer, så er det viktig å gå hele veien tilbake til grunnvollen - til kjerneverdiene som gav oss retningen for det hele. Når vi rydder vekk alt og kommer ned til grunnfjellet, så gir det oss fornyet innsikt og inspirasjon til å finne nye måter å gjøre ting på, søke nye veier og ikke være så opptatt av det som ikke lenger virker.
#3 – Nyt tillatelsen og mulighetene til å slutte med ting
Det er sjelden vi har hatt mulighet og tillatelse til å gjøre så dramatiske endringer i noe organisert arbeidet som nå. På en måte har vi fått noen å skylde på for endringene. Selv små barn godtar en forklaring med henvisning til at det er pga korona. Da er det liksom helt greit. Alt som blir rutiner og vaner kan utvikle seg til tradisjoner og at vi som nå jobber med ting ikke helt vet hvorfor vi gjør det vi gjør eller er kritiske til resultatene av det vi gjør.
“Galskap er å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et helt annet resultat.” ― Albert Einstein
Albert Einstein forklaring på galskap er kanskje kontroversiell, men utrolig treffende. Fra min erfaring både i arbeids- og organisasjonsliv. I arbeidslivet er det mer endringskraft enn i organisasjonslivet og kirkeliv, for i arbeidslivet går en konkurs om ikke vi får de resultatene vi må ha. Slik er det ofte ikke i organisasjonslivet, og ting bare går på rutine, år etter år. Og kjanskje har du gått med en uro om at det du driver med ikke gir ønskede resultater, men omstendigheter, personer eller grupper ville under vanlige omstendigheter aldri gitt tillatelse eller aksept for å forandre noe som helst. Er dette deres gyldne mulighet?
#4 - Grip øyeblikket for endring av taktikk
Jeg fasineres stadig vekk av fotball og finner mange situasjoner og paralleller til livet. Spesielt fasinerende er det med lag som ligger under til pause, kommer så tilbake på banen for andre omgang, i en kamp som synes tapt, men som får et annet sluttresultat. Endringen kommer med motivasjon i form av pep-talk, spillerbytter eller endring i taktikken. Trenere kan i ett øyeblikk få overskrifter som annonserer at det neste trekk i klubben er å gi de sparken, for så i neste øyeblikk å bli geniforklart. Hvis parallellen til dette nå er at vi er inne i garderoben til pause – og du som trener skal ta noen grep – hva er da ditt neste trekk?
“A team is not a group of people who work together. A team is a group of people who trust each other.” ― Simon Sinek
Det er utrolig viktig at vi har jobbet med og utviklet de som sitter på benken, at det er god tone i laget, tillit i alle ledd og at laget står opp for hverandre i tøffe tider. Er det trøtte ben og kanskje noen med skader, så er det rett tid til å hive innpå noen med friske ben og som er måltørste.
#5 - Led fra der du befinner deg
Mange venter på at topplederen skal komme med løsningen på det hele, og så beveger vi oss samlet i den retningen. Men hva om det ikke kommer noen løsning derfra? Har du spurt deg selv hva du kan gjøre, fra der du befinner deg?
“90% av all ledelse skjer ikke fra toppen, men fra midten av en
organisasjon.” ― John C. Maxwell
Du kan lede fra der du er i din organisasjon. Den vanskeligste personen å lede er oss selv, så det er et godt sted å starte. Deretter oppmuntrer jeg deg til å tenke større om deg selv og dine muligheter til å ha innflytelse og påvirkning i hverdagen. Som jeg nevnte kan du brukedenne tiden til utvikling og vekst for deg og ditt lederskap. Husk at du har noe å bidra med, at du kan utvikle deg og ta nye skritt. For det kommer ikke av seg selv, det er hardt arbeid!
Av Jon Løvland, 01.12.20
Takk for din påmelding!