Led fra der du er.
Jeg har i flere sammenhenger i organisasjons- og arbeidslivet møtt oppfatningen fra mennesker at de hverken kan, skal eller vil lede om de ikke er sjef eller innehar en spesiell posisjon. Har du sagt selv eller møtt utsagn som: «Hvis jeg ikke er sjef for dette så kan jeg ikke lede» eller «det får sjefen gjøre, det er han som er lederen?»
Lederskapsutvikling bærer det med seg at det er en helt nødvendig utviklingsprosess som må skje, en utviklingen som aldri stopper. Dette er ikke revolusjonerende nye tanker om ledelse, men det viktige poenget i dag er at det gjelder hver enkelt av oss! Uansett hvor vi befinner oss. Tør du se helt nytt på ledelse og hvordan vi kan lede fra der vi befinner oss i dag.
“Lederskap er innflytelse, hverken mer eller mindre.“ ― John C. Maxwell
Mange tenker at en må høyere opp i systemet for å kunne lede eller for å ha innflytelse. Det er slettes ikke riktig, og det kan jeg si ut fra erfaringer som deltager på møter hvor samtalen går, og når enkelte personer uttaler seg, så blir det de sier lagt merke til og utslagsgivende for hva som bestemmes. De utøver innflytelse, selv om de ikke er sjef, prosjektleder eller komiteleder. Allikevel er deres innflytelse og lederskap udiskutabelt. Hva betyr det? Jo, at du kan lede fra der du er og at du kan bruke din innflytelse – fra der du er i dag.
Her er 5 tips for å hjelpe deg til å komme i gang og lede fra der du er - og du kan starte allerede i dag:
# 1 – Led deg selv
Fra egen erfaring vil jeg si at jeg fikk helt nye oppdagelser når jeg de senere årene har tatt flere typer personlighets- og lederskapstester. De er ikke utviklende i seg selv, for de gir jo bare svaret på hvor en er akkurat i det øyeblikket testene foreligger. Vi får en slags posisjon å legge inn i reiseplanleggeren for utviklingsreisen. Det er alltid en fordel å vite hvor en er om en skal ut på en reise og sette ut en kurs.
Det var ikke alt som er like moro å se eller få tilbakemelding på i møte med egne blindsoner og sider ved seg selv, eller det en vet godt om, men fortrenger. Men slike tester gir nødvendig informasjon, selvinnsikt og tilbakemelding for en helt nødvendig utvikling som leder for andre eller som medarbeider i et team.
Med for eksempel en DISC test får en innsikt i både adferds- og kommunikasjonsmønstre og Maxwell DISC gir i tillegg detaljerte og gode pekere til områder og utviklingsverktøy som kan være viktige å jobbe videre med.
Viktig: Å lede seg selv er ikke en jobb en gjør alene. Jeg tror en av de viktigste tingene med å lede seg selv å ha en coach, veileder, mentor eller medvandrer. Det er avgjørende for å ta nye steg og holdes ansvarlig for et sunt lederskap i utvikling.
Refleksjon: Hvor lenge er det siden jeg tok en test og fikk en oppdatert, god faglig tilbakemelding på mitt lederskap og hvem er du ansvarlig til for din utvikling?
# 2 – Ikke vent, led i dag
Som jeg nevnte i innledningen er det mange som tenker at de ikke kan lede før de kommer i posisjon. Men alle leder vi noen, oss selv, hjemme, familien, organisasjon eller jobb. Det er lett å ta bakseterollen og kommentere og kritisere de som leder. Det krever lite av oss, men mye av andre. Alle på laget har vi en rolle og i den rollen må vi gjøre vårt aller beste. I ledelse av oss selv, med å ta med oss yngre eller nye mennesker i opplæring, lede med eksempel og modellering eller å by på oss selv i felles lederskap for felles mål og oppnåelse av teamets drømmer.
Refleksjon: Hvor kan jeg lede i dag som vil utgjøre en forskjell?
# 3 – Led opp
Lede opp, sier du? «Jeg venter jo på beskjed fra sjefen, og har hun/han ikke kontroll på dette, så er det huns/hans problem!» Hørt det eller sagt det?
Sjelden passer RBK-uttrykket bedre om «å spille hverandre gode». At vi venter på de over oss kan fort bli en unnskyldning for ikke å selv ta ansvar og gjøre vårt ytterste. Ledere over oss er ikke supermennesker, like lite som vi selv er det. Ja, det er deres ansvar til syvende og sist, men det vi prøves på er om vi klarer å se oss selv som et team som jobber sammen for noe felles, og at vår innsats kan spille de over oss enda bedre.
Refleksjon: Hvordan kan jeg lette byrden eller belastningen for en av de som over meg?
# 4 – Led rundt deg
Prinsippene i dette med 360° lederskap blir ofte oversett. Vi ser gjerne bare i én retning; Bare oppover eller bare nedover i organisasjonskartet eller hierarkiet. Tanken på å lede på linje er ofte fremmed og praksis med å lede i alle retninger altfor lite praktisert.
Boka av John C. Maxwell «The 360° Leader» handler om hvordan en kan øke sin innflytelse fra hvor som helst i organisasjonen. Den kan jeg anbefale, spesielt for å åpne øynene i å lede rundt seg. Du kan også ta en 360° lederskapstest for å øke din innsikt på dette området.
Refleksjon: Identifiser 1-2 personer i teamet eller ansatte rundt deg som du ser det vil gjøre en stor forskjell for om du fremfor å jobbe alene eller konkurrere, heller kompletterer de og hjelper de å vinne.
# 5 – Utvikle lederen i deg
Ledelsesutvikling stopper aldri opp, men er som nevnt i en konstant utvikling, steg for steg.
Posisjonelt lederskap vil jeg berøre i en senere bloggpost, men jeg kan anbefale deg en av John C. Maxwell bøkene «The 5 levels of leadership» eller «Developing the leader within you 2.0» som begge gir en god innføring i de modellen «5 nivå i lederskap» og hvordan du kan ta nye steg i din lederskapsutvikling.
Refleksjon: Hva er de 3 viktigste utviklingsområdene for deg i ditt lederskap for 2021?
Av Jon Løvland, 15.12.20
Takk for din påmelding!