Klatre selv eller holde stigen for andre?
Vi er alle opptatt av vår utvikling og vår karriere, spesielt i vårt første eller ofte gjennom to tiår i organisasjons- og arbeidslivet. Om vi sier noe annet enn det vil jeg stille spørsmål til om vi er sanne og ærlige med oss selv. Men etterhvert som tiden går så er det mange som i sitt lederskap oppdager verdien i å investere i andre og bygge opp mennesker rundt seg. Bygger teamet og gi videre det en har lært.
Utfordringen i mange organisasjoner jeg har besøkt og jobbet med er at det ikke trenes og utvikles nye ledere i den skala de trenger for å støtte en god videreutvikling. Det har fått meg til å reflektere over situasjonen og jeg vil med dette hjelpe oss til å se noen steg vi kan ta videre. Jeg vil bruke et bilde jeg så engang på dette med å klarte i en stige. Og det å klatre i egen stige opp mot det å hjelpe andre ta steg på vei opp sin stige.
Her er 5 trinn i mitt stige-eksempel, noe du kan tenke på og reflektere over for å hjelpe deg i utviklingen av ditt lederskap og hvordan du kan trene og utruste teamet rundt deg.
# 1 – Klatre selv, i egen stige
Poenget er ikke at vi skal slutte å klatre selv, utvikle oss og ta nye steg for personlig vekst og utvikling. Det er helt avgjørende at vi utvikler våre ferdigheter, kvaliteter og bygger på vårt nivå av innflytelse. Om derimot klatring i egen stiger er alt vi gjør vil vi fort få problemer med at vi blir selvopptatte, har vanskelig med å se andre og ikke får teamet med oss.
Refleksjon/oppgave:
Hvem står du på skuldrende til? Hvem har hjulpet deg til å nå dit du selv har nådd? Hvem kan du lære fra i din egen utvikling for å hjelpe andre frem?
# 2 – Holde i stigen for andre
Jeg husker godet da min datter skulle male huset hos svigerfar, og spesielt i ett område av huset var kombinasjonen av underlaget og høyden slik at det var behov for å holde i stigen for å gi nødvendig sikkerhet. Men for hun der oppe i stigen opplevdes det ikke så trygt når han på bakken var mer opptatt av trafikken på veien enn å holde stigen i ro. Han fikk en klar og tydelig påminnelse om å fokusere på den som hadde utfordringen i toppen av stigen. Ser du bildet? Vi kan ofte bli opptatt av mye annet enn å skape trygghet for den som trenger vår hjelp og støtte på krevende høyder og med et utfordrende underlag og utfordringer. Jeg har selv gjort mange skifter opp gjennom livet og kan tenke på mange ledere som helt konkret har holdt i stigen for meg. Det er jeg takknemlig for og har lært mye av.
Refleksjon/oppgave:
Holder du i stigen og skaper trygghet for de du leder eller har du blikket og oppmerksomheten på deg selv eller alle andre steder?
# 3 – Stigeforlenger til låns?
De aller fleste som har vært med på maling av hus har opplevd å ikke rekke høyt nok og har vært i behov av en ekstra lengde på stigen. Slik er det i lederskap også, vi trenger av og til en forlenger for å nå opp, nå frem og lykkes med det vi gjør. Som ledere kan hjelpe noen i teamet med å gi en stigeforlenger, enten det er i bunnen av stigen for å gi god kontakt og feste til underlaget eller en ekstra lengde for å nå opp til områder som ellers ikke kunne nåes. Og mitt råd er: Hold fokus på én av gangen. Jeg hørte lederguru Andy Stanley si på en konferanse jeg var på: “Gjør for én det du skulle ønske du kunne gjøre for alle.” Start med å holde fokus på hvem det er som trenger deg mest akkurat nå, og la ikke være å gjøre noe fordi du ikke kan hjelpe alle.
Refleksjon/oppgave:
Hvem i ditt team eller virksomhet trenger å hjelp eller å låne en «stigeforlenger» fra deg akkurat nå?
# 4 – Frihet for andre til å klatre sin egen stige
Er du klar til å frigjøre og glede deg over andre som klatrer høyere enn deg? Er det måloppnåelse eller en trussel? Og hva om de tar med seg stigen og setter den opp et helt annet sted? Frykten for dette må ikke hindre oss i å ville invester i mennesker, invetere de til lederskapsbordet, utruste og trene. Ved å se andres utvikling kan det være du selv lærer noe viktig.
Refleksjon/oppgave:
Dette er lett å snakke om, hardt å gjøre. Er din og min holdning frigjørende eller begrensende?
# 5 – Identifisere hvem som trenger hva
For å komme i gang med dette kreves intensjonalitet og en god plan for lederutvikling. Det er ofte en begrensning her, og begrensningen er hvordan vi som ledere tenker om potensialet hos de vi leder. Det er helt sikkert folk på teamet ditt som du kan holde stigen for, gi hjelp med å skyve stigen ut til nye høyder og hjelpe de med å bygge videre på sin egen stige. Ser du det? Og har du ikke stigeforlenger til låns, så er det kanskje tid for å utvikle og strekke deg selv?
Refleksjon/oppgave:
Hvem kan du investere og hvem trenger hjelpe i utviklingen sin den neste uka, månedene eller årene? Og hva trenger du å gjøre for å investere i deg selv?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 06.04.21
Takk for din påmelding!