I jobb med organisasjonsutvikling finnes det en sterk undersøkelse hvor de ikke bare kartlegger hvordan det står til med relasjonene, men de måler i tillegg adjektivet «varmen» i relasjonene. Når resultatet fra undersøkelsen kommer frem er dette ofte det første området jeg er nysgjerrig på utifra tanken: Hvis relasjonene er varme eller gode, så er det utrolig hva annet som er mulig å få til. Nå har denne undersøkelsen (NaMu) dessverre sine spørsmål, kontekst og bakgrunn kun rettet inn mot kirke/menighets-sammenheng. Hadde den passet alle ville jeg brukt den flittig, for team, i organisasjoner og virksomheter, for varme relasjoner er avgjørende.
"Gode relasjoner er mer enn glasuren på livet kake. De ER kaken."1 – John C. Maxwell
Hvor bevisste vi er på relasjonene våre, hvor gode og varme de er, kan variere med hvilken personlighetstype vi har, vår gaveutrustning, lidenskap og interesse. For de det ikke kjennes naturlig og lystbetont er det en enda større utfordring å holde fokus på relasjoner og ikke ta folk og relasjonene for gitt.
"Dødssynden i våre relasjoner med mennesker er at vi tar dem for gitt."2 – Zig Ziglar
Relasjonsbygging er krevende om en skal lykkes, og jeg setter derfor fokus på dette fremover for å heve egen bevissthet på temaet. I boken referansene peker til, "De 25 universelle prinsippene om relasjonsbygging," fokuserer forfatteren på 5 hovedområder som skaper rammen for de neste bloggene:
1) Villighet: Er vi beredt til å skape relasjoner?
2) Kontakt: Er vi villige til å fokusere på andre?
3) Tillit: Kan vi skape gjensidig tillit?
4) Investering: Er vi villige til å investere i ande?
5) Synergi: Kan vi skape en vinn-vinn situasjon?3
Er jeg klar for nye relasjoner? Er jeg villig til å gå inn i det rommet og investere tid? Her er ukas 5 prinsipper og refleksjoner4 fra boka jeg gir meg i kast med. Blir du med?
# 1 – Linseprinsippet - hvem vi er avgjør hvordan vi ser på andre
"Hvem du er avgjør hvordan du ser på alt."5 – John C. Maxwell
Maxwell peker på det at hvem vi er avgjør både hva vi ser i oss selv og i andre. Hvem vi er påvirker også det vi gjør. Han peker på 5 ting som naturlig påvirker oss: "Arv (1), selvbilde (2), livserfaringer (3), innstilling og valg angående erfaringer (4) og sist men ikke minst: Venner (5)."6 Det er krevende å se på nytt og revurdere oppfatningen vi har hatt lenge gjennom den linsen vi bruker.
Refleksjon/oppgave:
Hvordan oppfatter jeg andre?
# 2 – Speilprinsippet – den første personen vi må granske er oss selv
"Menneskenaturen ser ut til å gi noen mennesker en gave til å bedømme alle andre enn dem selv."7 – John C. Maxwell
Det finnes det mange tester og undersøkelser for å se seg i speilet eller få god hjelp til å finne frem speilet for økt selvinnsikt og utvikling. Faren her er at uten å kjenne oss selv vil vi utgjøre en belastning og i verste fall til fare i relasjoner med andre. Dette kan sammenlignes med en blindsone under bilkjøring, og vi trenger andres hjelp for å oppdage hva som finnes der. Maxwell peker ut noen punkt som alle starter med den samme personen:
1) Den første personen jeg må kjenne er meg selv – Selvbevissthet
2) Den første personen jeg må komme overens med er meg selv – Selvbilde
3) Den første personen som skaper problemer for meg er meg selv – Selverkjennelse
4) Den første personen jeg må forandre er meg selv – Selvutvikling
5) Den første personen som kan bidra er meg selv – Ansvarserkjennelse.8
Refleksjon/oppgave:
Har jeg gransket meg selv og tatt ansvaret for hvem jeg er?
# 3 – Smerteprinsippet – sårede mennesker sårer mennesker og blir lett såret av dem
"Den som ikke kan tilgi andre, river ned broen han selv må krysse."9 – George Herbert
Det finnes mange sårede mennesker og det er lett for oss å snakke om det som «de». Er det meg eller deg som bærer bagasje og har sår som gjør at vi igjen sårer andre?
Refleksjon/oppgave:
Sårer jeg mennesker eller lar jeg meg for lett såre av dem?
# 4 – Hammerprinsippet – bruk aldri en hammer for å fjerne en flue fra en annens hode
Det ligger latent å svare hardt mot hardt og finne frem hammeren i møte med vanskelige situasjoner eller personer. Det kan være vanskelig å holde ting i rette proporsjoner og størrelser når hodet koker. Maxwell minner oss på at "handlinger huskes lenge etter at ordene er glemt."10
Refleksjon/oppgave:
Vil andre si at jeg overreagerer på bagateller i en relasjon?
# 5 – Heisprinsippet – vi kan løfte mennesker opp eller trekke dem ned gjennom våre relasjoner
Noen av de vi møter vil vi straks kategorisere som positive. Eller motsatt, negative mennesker merkes lang vei. Vi har mulighet til å ta folk med oss opp en etasje eller to med å bruke det vi har i oss til å løfte andre. Bevissthet på egne ord og handlinger må til så vi ikke tar med oss folk ned, men at vi heller med den vi er og det vi gjør kjennes som en "løfter" av andre.
Refleksjon/oppgave:
Ville andre si at jeg løfter dem opp eller at jeg trekker dem ned?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 20.09.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2005) De 25 universelle prinsippene om relasjonsbygging, (s.10) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.8)
3Ibid, (s.11)
4Ibid, (s.14-61)
5Ibid, (s.17)
6Ibid, (s.20-22)
7Ibid, (s.29)
8Ibid, (s.28-31)
9Ibid, (s.29)
10Ibid, (s.48)
Takk for din påmelding!