"What’s in it for me" er et dårlig utgangspunkt for relasjonsbygging, men det har helt sikkert fått prege våre holdninger, kanskje mer enn vi liker å innrømme? En genuin interesse for andre med et "andre først" - perspektiv må læres og utvikles.
For egen del, som tredjemann av fire gutter, er nok den naturlige tillærte holdningen å kjempe for sin plass, posisjon og egne rettigheter. Det å gå derfra til å sette andre først, tenke på andre, innlede relasjoner og vennskap med andre med fokus på den andre, det må øves og utvikles.
Dette handler om modenhet og lære å se det store bildet. Her kan en personlighetsanalyse eller annen selvtest gi oss innsikt, men det er også det vi får. Det er ofte langt fra å oppdage noe eller får informasjonen om oss selv i forholdet til andre, til det å gjøre noe med det, endre vaner og bryte tillærte mønster. Men innsikten kan hjelpe oss til å kikke ut fra vår egen lille verden, se andre mennesker og se hvordan vi kan bygge relasjoner til andre. Med fokus på andre.
"En egoist beskrives ikke som en person som tenker for mye på seg selv, men som en som tenker for lite på andre."1 – John C. Maxwell
Hva er vårt fokus inn mot relasjonsbygging? Er det rettet mot andre eller mot oss selv? Her er ukas 5 prinsipper og spørsmål2 til gjennomtanke og refleksjon for meg - og jeg vil tro oss alle. Hvis du ikke er veldig ulik meg kommer tanken «skyldig» fort sigende på hvert eneste av disse punktene. Men gå ikke der, se heller på det som læring og god input for å ta grep og modige steg, ett av gangen.
# 1 – Stedfortrederprinsippet: I stedet for å sette andre på plass, må vi sette oss selv i deres sted
"Den beste metoden for å unngå å tråkke på andres tær, er å plassere seg i deres sko."3 – John C. Maxwell
Maxwell fremholder at det er en forutsetning for å lykkes med relasjoner, nemlig det å klare og se ting fra andres perspektiv. Er jeg villig til å erkjenne at andre kan ha viktige og gyldige standpunkt, eller er det bare mitt eget som gjelder?
Refleksjon/oppgave:
Prøver jeg å se ting fra andre menneskers ståsted?
# 2 – Læringsprinsippet: Ethvert menneske vi møter har potensiale til å lære oss noe
Forfatteren oppfordrer oss til å innta en lærevillig holdning som gjenspeiles i tanken på at alle kan lære oss et eller annet. For å komme dit er det viktig at vi verdsetter mennesker og tar i bruk det viktigste våpenet: Å stille spørsmål!
Refleksjon/oppgave:
Nærmer jeg meg mennesker med et ønske om å lære noe av dem?
# 3 – Karismaprinsippet: Mennesker er interessert i mennesker som er interessert i dem
"Du kan skaffe deg flere venner på to måneder ved å være interessert i andre mennesker enn du kan på to år ved å forsøke å få andre mennesker til å bli interessert i deg.."4 – Dale Carnegie
Maxwell trekker under karismaprinsippet frem punkter som å smile, bruke deres navn og ikke minst være en god lytter slik at fokuset flyttes fra oss til den vi bygger relasjoner til. Det er krevende, jeg vet....
Refleksjon/oppgave:
Fokuserer jeg vanligvis på andre mennesker og deres interesser, eller fokuserer jeg på mine egne interesser?
# 4 – Ti’er-prinsippet: Ved å tro det beste om andre får du vanligvis frem det beste i dem
Både i konferanser og online undervisning har jeg hørt Maxwell si at han alltid setter en 10’er på alle mennesker som et utgangspunkt. (Skala 1-10) Han erkjenner at det har gitt han noen skuffelser, men mange flere muligheter til å ha nådd inn og tilført verdi til andre bygd på respekt og tiltro til mennesker.
"Ingen bryr seg om hvor mye du kan før de vet hvor mye du bryr deg om dem."5 - John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Tror jeg det beste om andre?
# 5 – Konfrontasjonsprinsippet: Du må bry deg om mennesker før du konfronterer dem
"Konflikter er som kreftsvulster: De er lettere å oppdage når de blir oppdaget tidlig."6 - John C. Maxwell
Maxwell er tydelig på at konflikt er både uunngåelig og samtidig svært vanskelig. Det avgjørende er vår evne til å håndtere konflikter og klare oss gjennom de vanskelige situasjonene. Han lister opp noen skadelige strategier i møte med konflikt og peker oss mot i retning av en sunnere tilnærming:
Usunnheter han nevner i dette kapittelet er ting som det å vinne for enhver pris, late som de ikke eksisterer, sutre om det, føre logg, utnytte posisjonen din eller kaste inn håndkle.
Maxwell’s veikart til sunnere konfrontasjon:
1. Konfronter en person bare hvis du bryr deg om vedkommende
2. Få til et møte så raskt som mulig
3. Søk forståelse, ikke nødvendigvis enighet
4. Skisser problemstillingen
5. Oppmuntre til respons
6. Bli enige om en handlingplan7
"En vellykket konfrontasjon gjør som regel noe med begge parter."8 - John C. Maxwell
Refleksjon/oppgave:
Bryr jeg meg nok til å konfrontere på den riktige måten?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 27.09.22
Kilde:
1Maxwell, John C. (2005) De 25 universelle prinsippene om relasjonsbygging, (s.70) Hermon Forlag, Skjetten
2Ibid, (s.72-118)
3Ibid, (s.78)
4Ibid, (s.4)
5Ibid, (s.102)
6Ibid, (s.108)
7Ibid, (s.118)
8Ibid, (s.116)
Takk for din påmelding!