"Ro, ro, ro din båt" er opprinnelig en gammel engelsk regle, oversatt til mange språk. Også til norsk. En barnesang de fleste norske barn har blitt vugget til, også mine egne barn og nå barnebarn.
Sist helg møtte jeg det spennende begrepet «Row the boat» gjennom en bok, en beskrivelse av en kulturbevegelse skapt av treneren Philip John Fleck gjennom sitt mangeårige arbeid med teambygging i universitetsfotball. Forfatteren Jon Gordon stiller P.J. Fleck mange spørsmål og får hentet frem prinsippene i en liten, men særdeles innholdsrik bok. Fleck forklarer hans "Row the boat" 1 – tankegang for livet og i teamarbeid med de følgende tre hovedelementer:
Årene2 – tegner et bilde på energien i våre liv og hvordan vi bruker den. Du bestemmer selv om du lar åren være i vannet eller ikke. Du bestemmer også selv om du ror eller ikke, og du avgjør dermed båtens bevegelse og fremdrift. Åren er det eneste som gir båten fremdrift i ønsket retning.
Båten3 bruker han som et bilde på den prisen vi må være villige til å betale, det offeret vi er villige til legge ned i form av å gi, tjene andre og være klar til å bruke livet vårt til å hjelpe andre. Jo mer du oppnår av dette, dess mer fornøyd vil du kjenne deg og jo større båt har du. Noen ror gjennom livet for å oppnå og ha alt for seg selv og sin egen vinning. Argumentet blir da at når stormene kommer vil ikke deres lille båt være i stand til å stå imot. Andre som lever for en større hensikt enn seg selv, for de andre, vil tåle både storm, strøm og motvind.
Kompasset4 er det siste av hans 3 element. Det viser retningen, som et fyrlys hjelper det oss å finne veien når sikten er dårlig. Han sammenligner også kompasset med visjonen du har for ditt liv og menneskene du omgir deg med. Drømmen sier hvor dere vil, men at denne drømmen er mer som en reise enn en destinasjon, mer en reise enn en målstrek som skal krysses.
Fleck har jobbet med teamutvikling hele sin karriere og boken dokumenterer at han har oppnådd utrolige resultater med sine team. Det merkes tydelig på hans flotte refleksjon av hvordan et team kan fungere når det er på sitt aller beste:
"A group of individuals is not a team, but those individuals can bond together around common goals, drown out the outside critics, and truly put aside personal success for the team, they can accomplish far more than a simple group of individuals.”5 – J.P. Fleck
Fra å vokse opp som mobbeoffer og en «underdog», opplevde Fleck at dette prinsippet vokste frem og fungerte både i fotball-coaching og i eget liv. Det ble formet gjennom kultur-bygging, snuoperasjoner og et tidkrevende arbeid med forskjellige team, men har også gitt utslag i en medmenneskelig og et diakonalt engasjement utover selve idretten. «Row the Boat» fikk ifølge Fleck sin sterkeste syretest gjennom de siste årene, det som forhåpentligvis snart er en tilbakelagt pandemi.
Jeg oppfordrer deg selvfølgelig til å lese hele boken selv, men her er 5 ting6 Fleck deler fra egne erfaringer gjennom pandemien og som han selv vil ta med seg videre. Det har utfordret meg sterkt - og jeg utfordrer deg og ditt team på å tenke gjennom og reflektere over dette:
# 1 – Ha tro på at det går
"In touch times, row. In successful times, row. In times of uncertainty, row. In times of struggle, row.”7 – J.P. Fleck
Det er hardt å ro i tøffe tider, men det er ifølge Fleck det eneste som kan flytte på og manøvrere båten. Vår energi. Så gi ikke opp, ha tro på at det går.
Refleksjon/oppgave:
Hvem kan du sette nytt mot i? Eller hvem kan hjelpe deg til å få tilbake troen på at det går?
# 2 – Vis empati for hverandre
Empati kan best vises med å lytte, lære og handle på å gjøre en forskjell, uansett om vi er forskjellige og mener forskjellig om ting. Det å ofre noe for vår neste, noe det koster oss å gjøre. Å tjene dem og deres behov, som i den «gylne regel.»
Refleksjon/oppgave:
Hva er din grunnholdning overfor de andre i teamet og andre mennesker du møter?
# 3 – Styrk samholdet
Mange av oss har forsøkt oss på å ro alene. Det går ikke bra og blir ikke til så mye. Vi trenger noen å ro sammen med, noen som holder oss ansvarlige og som vil ta de vanskelige samtalene. Som hverandres kompass. Og hvis det er flere i båten kan én ta noen hvileskjær på en hard dag uten at båten driver til havs. Hvor vi står opp for hverandre.
Refleksjon/oppgave:
Ror du alene? Eller har du noen du kan ro sammen med, eller noen som kan ro sammen med deg?
# 4 – Vis takknemlighet
Tiden med Covid-19 har vist oss at vi har mye å være takknemlige for. Tross alt må vi takke. De små tingene i hverdagen har blitt lagt mer merke til og blitt mer betydningsfulle.
Refleksjon/oppgave:
Hva kan du vise takknemlighet for i dag? Tar du velsignelsene i livet for gitt? Hvem kan du ringe i dag for å si det til direkte?
# 5 – Hold fast ved din standard
Det vil alltid være ting som dukker opp og som vil forsøke å flytte vårt fokus eller ta vår og teamets oppmerksomhet bort fra kulturen og standarden som er jobbet inn og er satt. Hvem har ikke opplevd dette gjennom pandemien? Fleck’s klare melding for å lykkes videre er å holde fast, også i tider hvor bølgene slår hardt mot båten.
Refleksjon/oppgave:
Hva er din og teamets standard og hvem bærer kulturen, selv gjennom de tøffeste takene?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe av verdi som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre.
Av Jon Løvland, 12.10.21
Kilde:
1 Gordon, J og Fleck, P.J. (2021). Row the boat, John Wilney & Sons, Inc, Hoboken, New Jersey, USA
2Ibid. (s.53)
3Ibid. (s.54)
4Ibid. (s.55)
5Ibid. (s.14)
6Ibid. (s.91)
7Ibid. (s.29)
Takk for din påmelding!