Hvor leder det oss om vi ikke tar ansvar og viser ansvarlighet for egen utvikling og læring? Mine tanker går mot en endeløs rekke av unnskyldninger og bortforklaringer. Dette er slett ikke et sted noen av oss ønsker å oppholde seg eller bevege seg i retning av, men allikevel er det så fort gjort å ende opp der.
"Losses are inevitable, but excuses are optional."1 – John C. Maxwell
Hva skjer når vi ikke tar ansvar og heller lener oss på våre unnskyldninger? I følge Maxwell ender det lett opp med at vi "utvikler en offer-mentalitet, har urealistiske perspektiv på hvordan livet er, involverer oss i gjentagende beskyldninger og ansvarsfraskrivelse, gir bort valget om å ta kontroll i eget liv eller eliminerer mulighetene til vekst og utvikling."2 For å gå i rett retning her krever det av oss at vi fordyper oss i gode praksiser som hjelper og lærer oss både ansvarlighet og det å ta ansvar for egen situasjon.
"A victim mind-set causes people to focus on what they cannot do instead of what they can do. It is a recipe for continued failure"3 – John C. Maxwell
Du er nå med på min tretten ukers reise gjennom boken "Sometimes you win, sometimes you learn". "Responsibility: The First Step of Learning"4 er fjerde kapittel i boken og det danner refleksjonsgrunnlaget for bloggen denne uken. Her er 5 steg5 vi kan følge for å ta ansvar for eget liv og læring. Er det noen av disse stegene som taler spesielt og direkte til deg, der hvor du befinner deg?
# 1 – Vi tar et første modig steg i retning av læring
"If you take responsibility when you’re young, you have a better chance of gaining wisdom as you get older. For some of us, it takes a long time."1 – John C. Maxwell
Det første steget er i det hele tatt å ta et steg, sette seg i bevegelse og ta ansvar for seg selv med å avslutte unnskyldninger og erstatte de med å ta ansvar for egen utvikling.
Refleksjon:
Er du i bevegelse og i læreprosess, eller står du på stedet hvil?
# 2 – Vi ser ting i rett perspektiv
Et riktig perspektiv er viktig, først på oss selv, men ikke minst for hvordan vi ser på andre. Et negativt syn på oss selv og egen situasjon lekker fort til omgivelsene og vil uten tvil influere på hvordan vi oppfattes av andre og påvirker omgivelsene våre.
"The best learners are people who don’t see their losses and failures as permanent. They see them as temporary."6 – John C. Maxwell
Refleksjon:
Hva vil folk rundt deg svare om de blir spurt om å plassere deg på en skala fra 1-10 over hva du lekker til omgivelsene, hvor negativitet er 1 og positivitet er 10?
# 3 – Vi gjentar ikke de samme feilene
Som både pappa, farfar og morfar kjenner jeg meg igjen eksempelet gitt fra boken med referanse til et barns prosess med å lære å gå. De prøver, faller, reiser seg og prøver igjen. Hundrevis av ganger, men alt skjer på veien mot å kunne gå på egenhånd, fra kryping til å lære og gå med sikre steg. Det skjer ikke fort, men det skjer en utvikling med læring som fører frem til nye mål.
Refleksjon:
Evaluerer du din prosess så du tar med deg verdifull læring av feil og dermed unngår unødige og kostbare gjentagelser?
# 4 – Vi vokser oss sterkere
"Every time that you take responsibility, face your fear, and move forward despite experiencing losses, failure, mistakes and disappointments, you become stronger."7 – John C. Maxwell
Sitatet over gir oss et godt perspektiv på hva motgang kan gjøre med oss: Det har potensiale til å gjøre oss sterkere dersom vi tar ansvar og lærer fra det. I motsatt fall vil motløshet og mismot overta arenaen. Jeg finner det krevende å tenke på at dette alltid er et valg, men forstår det er her forskjellen ligger, i hvordan vi forholder oss til utfordringene vi møter.
Refleksjon:
Gjør motgang deg sterkere eller fører det til å svekke deg og din motivasjon? Hva sier det i så fall om din tilnærmingen til krevende situasjoner?
# 5 – Våre ord støttes av det vi gjør i praksis
"Sign your work at the end of each day. If you can’t do that, find a new profession."8 – Jeff O’Leary
Det er et gammelt uttrykk som sier noe i retning av at «gjerninger slår ihjel ord.» Eller i kommunikasjonssammenhenger med at vi ikke hører det som blir sagt fordi støyen fra våre handlinger forstyrrer forståelsen av selve budskapet.
Refleksjon:
Er det samsvar mellom dine ord og det du gjør i praksis, både i liv og lederskap?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 28.11.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.65) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.58-64)
3 Ibid, (s.59)
4 Ibid, (s.53-72)
5 Ibid, (s.65-71)
6 Ibid, (s.67)
7 Ibid, (s.69)
8 Ibid, (s.70)
Takk for din påmelding!