De vanskeligste situasjonene å få til meningsfulle samtaler i og reelle endringsprosesser er når de vi jobber med ikke har en brutalt ærlig, virkelighetsnær erkjennelse og god forståelse av situasjonen de står i. Det kan gjelde mangel på resultat eller det å ta fullt ansvar for livet eller resultatene som er skapt.
Fra sportens verden, hvor jeg ofte har hentet eksempler, er det igjen tid for fotballlandslagets trener å forklare eller bortforklare at de ikke nådde ønsket sluttspill for «n’t gang»... Marginen var ikke på vår side. Selv med bedre spillere enn noen gang får vi ikke ut potensialet. Og sånn fortsetter det og listen blir lenger og lenger for hver gang.
"If we we want to succeed in life and learn from our losses, we must be able to face reality and us it to create a foundation for growht."1 – John C. Maxwell
Også i virksomheter, team og i det personlige liv for den enkelte av oss er det lett å lene seg på unnskyldninger eller situasjoner for å komme oss unna eller bortforklare. Vi gjør det vanskeligere for oss selv på denne måten, og dagens fem refleksjoner ser på typiske måter vi gjør det enda mer komplisert for oss selv enn det trengte å være. Skal vi få en endring må vi i følge Maxwell’s råd erkjenne realitetene og bruke erkjennelsen som et fundament for vekst.
Du er nå med på min tretten ukers reise gjennom boken «Sometimes you win, sometimes you learn». «Reality, the Fundation of Learning»2 er tredje kapittel i boken og det danner refleksjonsgrunnlaget for bloggen denne uken. Her er 5 eksempler3 på måter vi gjør det langt vanskeligere for oss selv enn det strengt tatt trengte å være og at livet dermed blir tøffere. Dag for dag. Kjenner du deg igjen i noen av disse?
# 1 – Livet blir vanskeligere for de som slutter å lære og utvikle seg
"Winning causes people to relax and enjoy the spoils of victory. Do that and you just may coast your way to failure."4 – John C. Maxwell
Konstant læring er den beste og sikreste måten å vite at vi er i utvikling og vekst. Egen erkjennelse av dette har kommet til uttrykk gjennom bloggingen av det jeg leser og jobber med for egen utvikling. Vi kan alle finne egne gode måter å sørge for at vi ikke stagnerer eller cruiser mot nedgangstider.
Refleksjon:
Hvilket sted befinner du deg i på en tenkt S-kurve for egen og teamets læring: 1-bratt læring, 2-videreutvikling 3-stagnasjon/platå, 4-nedgang eller 5-«stuck»?
# 2 – Livet blir vanskeligere for de som ikke tenker effektivt
Jeg lar meg imponere over de som har evner å overvinne motgang og nederlag, tenke effektivt, finne løsninger og reise seg på nytt. Mange opplever motgang og slag som treffer de rett i ansiktet, men ikke like mange tenker gjennom feilene, evaluerer, lærer og effektivt justerer så de kan lykkes i neste forsøk.
Refleksjon:
Lar du motgang slå deg ut eller tenker du gjennom tingene og møter situasjonen foran deg på en ny og offensiv måte?
# 3 – Livet blir vanskeligere for de som ikke tør å forholde seg til virkeligheten
"Either you deal with what is the reality, or you can be sure that the reality is going to deal with you."5 – Alex Haley
Om ikke vi tør eller vil innse virkeligheten og ta inn over oss situasjonen er vi blant de som gjør det vanskeligere enn nødvendig for oss selv, om vi skal legge Maxwell’s teori og lange erfaringer til grunn. Jeg tror det er tid for både evaluering og hjelp til selv å se et sant bilde.
Refleksjon:
Har du et ærlig og oppriktig bilde av situasjonen? Eventuelt hvem kan hjelpe deg til å komme frem til og et brutalt ærlig virkelighetsbilde? Stemmer de to bildene overens?
# 4 – Livet blir vanskeligere for de som er sent ute med å gjøre viktige justeringer
Jeg var innom det med å jobbe under press og utsette ting i en av mine siste blogger. Ofte tror jeg vi ser at det trengs å gjøres noe med situasjonen, men allikevel utsetter vi og gjør ikke viktige justeringer i tide. Utsettelsene gjør det bare verre og verre.
Refleksjon:
Hvilke ting skyver og utsetter du akkurat nå, det du vet du burde gjort noe med eller tatt tak i for lenge siden?
# 5 – Livet blir vanskeligere for de som ikke responderer riktig på utfordringer
"You create opportunities by looking trouble in the eye and performing, not looking away and pretending."6 – John C. Maxwell
Lever du etter uttrykket «de fleste bekymringer blir det ikke noe av?» Jeg har sett det er mange ledere og talere som liker å referere setningen: «Håp er ingen strategi.» Å håpe at det går over eller ignorere viktige varsler og dårlige signaler er ikke en god måte å gripe an situasjonen på.
Refleksjon:
Hva er din default respons på utfordringer og problemer du møter; Ser du problemene i øynene eller ser du vekk og later som ingen ting?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 21.11.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.41) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.37-52)
3 Ibid, (s.45-52)
4 Ibid, (s.47)
5 Ibid, (s.50)
6 Ibid, (s.52)
Takk for din påmelding!