Elektriske biler er kommet for å bli, og med introduksjon av disse bilene kom også behovet for ny infrastruktur. Den er nå i mange områder meget godt utbygd, mens i andre områder er det langt mellom stasjonene. Uten å lade tilstrekkelig kommer vi ikke langt, hverken i bil eller livet.
Ladeangst kommer fra at en er usikker på hvordan systemet fungerer og ikke har erfaring nok i møte med det nye og ukjente. For noen er dette et uoverstigelig hinder, for andre med erfaring krever det ikke en kalori. Personlig gjelder akkurat det samme, om vi ikke kjenner oss selv godt nok til å ta gode avgjørelser i forhold til energinivå, behov for lading og hvor vi finner våre ladestasjoner.
For elektriske biler er det å lade hjemme oftest den beste og mest hensiktsmessige løsningen. Som med biler, så også for de aller fleste. Hele 80% av de som har tatt personlighetsanalyser finner ut at de tilhører den introverte menneskegruppen som setter i ladepluggen hjemme. Det betyr samtidig at det er mange som også gjerne lades best sammen med andre, i fellesskapet og i teamet. Du tenker kanskje allerede på deg i forhold til dette, og kjenner det igjen fra ditt team utfra disse to beskrivelsene?
"It is better to manage your energy that to manage your time."1 – John C. Maxwell
Uansett hvor forskjellige vi er, og uansett hvor vi lader best, så må vi lade. Og vi må passe på våre energinivåer. Det er kroppens regler som gjelder, uansett hvem vi er. Dette er nærmest som lover, og hvis en ikke respekterer lover, så får det konsekvenser. Noen ganger alvorlige konsekvenser. Det er avgjørende å kjenne seg selv og reflektert over dette for igjen å kunne justere og komme på rett spor, gjerne med å ta små, men modig steg, ett av gangen.
"Energy Capacity – Your ability to Push on Physically"2 er det tredje kapittelet i boken som danner mitt refleksjonsgrunnlag til denne blogg-serien fra boken "No Limits." Her er 5 refleksjoner & spørsmål 3 som kan hjelpe deg og meg til å reflektere over egen situasjon og øke bevisstheten på energinivået.
# 1 – Når kjenner du deg fulladet?
Spørsmålet kunne gjerne også vært: Når kjente du deg sist fulladet? Det er kritisk i forhold til mange sider av vårt liv, om vi kjører for hardt og ikke får ladet tilstrekkelig. Da gjelder det å finne steder, situasjoner og menneskene som gjør at lading skjer og du kjenner deg fulladet.
Refleksjon:
Hvor er din ladestasjon og hva gjør at du kjenner deg fulladet? Hva fyller batteriene dine?
# 2 – Hva sliter deg ut?
Ikke alt og alle i vår hverdag gir oss like mye og det er uten tvil enkelte ting som tapper oss mer enn andre. Det å være klar over hva det er som både gir oss energi og hva som tapper oss er avgjørende. Jeg tror det er viktig å sette ord på det og snakke om det hjemme, i lederskap og team. Maxwell minner oss om at ett av områdene som ofte tapper er endring. Samtidig er det å være i endring og ta inn det nye avgjørende. For mange er det et rom som sliter de helt ut og gjør at det skapes motstand mot endringer. Det blir som å prestere på tom mage.
Refleksjon:
Har du reflektert over og er klar på hva det er som sliter deg ut aller mest? Hva stjeler dine krefter?
# 3 – Hvilke energireserver har du?
I alle systemer i bilene er det lagt inn sikkerhetsmarginer og reserver, men på et tidspunkt når vi systemets beskyttelsespunkt, det sier det stopp og systemet stenger ned. Marginer er avgjørende og det er bare vi selv som kan se etter at vi ikke tapper tom våre reserver. Det er ikke på noen måte bærekraftig over tid å ikke ta ferie eller å ikke koble av. Alle trenger å bygge sine energireserver, så får det skje på den måten det lader den enkelte.
Refleksjon:
Hva gjør du for å beskytte din energireserve og hvilke systemer har du på plass for å ta vare på deg selv så du ikke får en ufrivillig nedstengning eller møter veggen?
# 4 – I hvilke situasjoner trenger du å være 100%
Ingen er fulladet hele tiden, det er helt umulig. Vi forbruker energi og det er ikke alltid tid til å lade. Da gjelder det å vite på hvilke områder det er viktig å fokusere og bruke sin energi på, og på hvilke steder og situasjoner vi kan klare oss med et lavere forbruk for å nå frem til neste ladestasjon. Kanskje er løsningen av og til en hurtiglading til 80%, nok til å ta deg dit du skal og holde deg i gang til neste mulighet for å lade fullt.
Refleksjon:
I hvilke situasjoner, relasjoner eller oppgaver kjenner du det er viktigst at du har maks energi?
# 5 – Har du rom for det uforutsette?
Marginer i livet er lett å snakke om, men vanskelig å praktisere. Jeg nevnte energireserver over, men utover dette kan vi møte på uforutsette ting som ingen helt kan sikre seg mot. Det er viktig med hjelpesystemer og mennesker rundt seg, både for ledere, team og virksomheter, i møte med det uforutsatte som kommer. Og det kommer til oss alle.
Det vi kan gjøre noe med er å sørge for at vi har noe margin i eget liv så vi har mulighet til å gjøre oss nytte av en mulighet om det skulle dukke opp noe viktig eller kunne støtte tiltak og endring for vekst og utvikling..
Refleksjon:
Har du måtte gi avkall på spennende muligheter på grunn av at du ikke hadde marginer midt i din travelhet?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Det finnes en blogg-post fra 19.10.21 om kommunikasjon og eget energinivå
her.
Du kan også signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 18.07.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2017) No Limits, (s.43) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.41-56)
3 Ibid, (s.46-55)
Takk for din påmelding!