Når du hører tittelen "Sometimes you win, sometime you l…. ." Hvilket ord fyller du automatisk ut i tomrommet? Jo, "lose." Vi tenker kanskje at det motsatte av å vinne er å tape? Det er denne forestillingen forfatteren John C. Maxwell utfordrer i boken jeg nå leser, fordyper meg i og reflekterer over de neste ukene i bloggen. Hans kreative ordbytte er å skifte ut "lose" med "learn." Noen ganger vinner vi, andre ganger blir det mer av mulighet for læringsutbytte.
Er du en god eller dårlig taper? Hva er din mest vanlige reaksjon på tap eller feiltrinn? Selv er jeg ikke en utpreget god taper, det må jeg bare innrømme... Vårt svar her trenger hverken oppslag eller skilt for å annonsere svaret, det merkes av de rundt oss. Tap eller feiltrinn på de aller fleste områder i livet er helt uunngåelig. Hva det fører til og resulterer i er mer individuelt, alt etter hvordan vi takler det og hva vi gjør ut av situasjonen.
"Losing gives us an opportunity to learn, but many people do not seize it. And when they don’t, losing really hurts."1 – John C. Maxwell
Dette er starten på en tretten ukers reise gjennom boken "Sometimes you win, sometimes you learn". "When You’re losing, everything hurts"2 er første og innledende kapittel i boken som har dannete refleksjonsgrunnlaget for denne blogg-serien om å snu tap og feiltrinn til verdifull læring. Her er 5 betraktninger3 med mine kommentarer og refleksjoner. Hvilken av de er mest nyttig for deg å jobbe videre med?
# 1 – Tap og feiltrinn skaper følelsesmessig ubalanse
Ubalanse i følelsesregisteret gjør gjerne at avgjørelser eller valg kun forsterker en allerede dårlig situasjon eller utvikling. Om det gjelder i relasjoner eller situasjoner - det er aldri god timing for store beslutninger eller valg når følelsene har beveget ut av balansepunktet.
"The good times we put in our pocket, The bad times we put in our heart."4 – Les Brown
Refleksjon:
Hvordan påvirker tap og feiltrinn ditt følelsesregister? Hvem har du nær deg – som du kan sparre med for at det ikke får ødelegge hverken for dine muligheter eller omgivelsene dine.
# 2 – Tap og feiltrinn kan over tid påvirke vår mentale helse
Om vi ikke tar tak i situasjonen vil gjentatte situasjoner med skuffelser og mislykkethet kunne danne et mønster og få oss til å tro på at vi ikke er gode nok eller har en redusert verdi. Vi er forskjellig som personer i møte med dette, men med en blanding av bevissthet og mentale øvelser kan vi overvinne motløsheten og vende tøffe situasjonen til viktige læringsarenaer.
"The quality that distinguishes a successful person from an unsuccessful one who is otherwise like him is the capacity to manage disappointment and loss."5 – John C. Maxwell
Refleksjon:
Hvordan opplever du at din mentale styrke er i møte med skuffelser, tap eller feiltrinn?
# 3 – Tap og feiltrinn skaper en barriere som hindrer videre utvikling
Det er fort gjort å komme inn i en dårlig sirkel hvor erfaringer av tap og feiltrinn gjør at vi stopper opp og ikke våger å gjennomføre som planlagt i frykt for å mislykkes på nytt. I motsatt fall skaper jo situasjoner hvor vi lykkes en selvtillit som gjør at vi bygger på dette og videreutvikler oss. Med riktig hjelp kan dette snu.
Refleksjon:
Står du fast eller har kjørt deg inn i et dårlig spor? Er du klar for å søke hjelp eller veiledning? Det hjelper!
# 4 – Tap og feiltrinn vil enten eskalere eller avta – ofte etter hvordan vi møter situasjonen
Det finnes ikke noen universell rett måte å møte alle situasjoner på, men et godt prinsipp kan være å tak i tingene så tidlig som mulig og ikke utsette eller fortrenge behovet for handling. Min tanke kan ofte være et «vent og se» eller å se på hvordan andre løser det. I følge Maxwell er det verste vi kan gjøre er å sammenligne oss med andre. Vi risikerer da å sammenligne det beste med oss selv til andres verste dag, eller vår verste situasjon opp mot deres beste. Ingen av delene hjelper oss nevneverdig, resultatet blir heller et negativt selvbilde. Og hvordan vi snakker til oss selv og bygger selvbilde er avgjørende.
"The most important person you ever talk to is yourself, so be careful what you say."6 – John C. Maxwell
Refleksjon:
Hvordan møter du motgang og hva sier du til deg selv?
# 5 – Tap og feiltrinn endrer oss for alltid
Det å mislykkes gjør noe med oss. Spørsmålet er om vi klarer å snu det til noe positivt og lære fra det, heller enn å bli gammel og bitter. Vi må overvinne det emosjonelle i tapene, legge det bak oss, og la tap og feiltrinn bli til læring og nye muligheter.
Refleksjon:
Hva har tap og feiltrinn gjort med deg. Hva har du lært og hvordan har du endret deg og hvordan du ser på livet?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 07.11.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2013) Sometimes you win – sometimes you learn, (s.17) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.1-18)
3 Ibid, (s. 8-16)
4 Ibid, (s.8)
5 Ibid, (s.11)
6 Ibid, (s.14)
Takk for din påmelding!