Etter flere bratte fjellturer til attraksjoner og utsiktspunkt denne sommeren innser jeg at kondisen ikke er helt på topp. Men det skal sies at med trening går det bedre og bedre, selv om musklene som ikke er mye i bruk til daglig har sagt klart ifra at de finnes. Akkurat som med muskler vi bruker i mer eller mindre grad, slik er det også med vår tenking.
"Ideas are like muscles. You use them or loose them."1 – John C. Maxwell
Maxwell trekker i denne ukens utviklingstema frem hvor viktig det er å utvikle vår tenkekapasitet og hvordan det direkte innvirker på våre muligheter til å lykkes, uansett hva det er vi holder på med eller jobber frem i mot.
"If you want to increase your overall success capacity, then you need to increase your thinking capacity."2 – John C. Maxwell
Vi kan lett bli gående i det samme og ty til mer av det vante om vi ikke trener tenke-musklene og tar i bruk noen av de gode treningstipsene vi denne uken kan ta med oss for å bygge muskler, som igjen vil gjøre at flere og bedre ideer kommer til oss i prosessene vi befinner oss i.
"As your thinking improves, the number of good ideas will increase."2 – John C. Maxwell
"Thinking Capacity – Your Ability to Think Effectively"3 er det femte kapittelet i boken som danner mitt refleksjonsgrunnlag til denne blogg-serien fra boken "No Limits." Her er 5 treningstips4 jeg har notert meg til mitt program og må øve på i tiden som kommer. Hvordan vil du tilpasse treningsopplegget ditt?
# 1 – Verdsett tenking
Det starter med å verdsette tenkningen som en prosess og utviklingsarena. En refleksjon over hvor du finner ideer, hvordan kan du gjøre deg nytte av de, utvikle de og maksimere ideene med å omsette det i praksis.
Refleksjon:
I hvilken grad verdsetter og prioriterer du fokusert tid til tenking?
# 2 – Fang tankene med å skrive de ned
Det er mange tanker som flyr gjennom hodet i løpet av en dag, og det er også en stor fare for at det er det eneste som skjer. For å kunne gjøre noe med tanker og ideer må de «tas ned» og gjøres skriftlige på en eller annen måte. Mange har refleksjonspraksis gjennom daglig journaling, «en linje om dagen», dagbok eller andre former for loggføring. Jeg vet godt hvor mange ganger jeg har jobbet med et foredrag, tale eller blogg og vet hva temaet skal være for kommende uke, hvordan da ideene kommer, bildene blir fremtredende og ordene formes. Hvis jeg ikke skriver det ned, da er det borte.
Refleksjon:
Hvilket system har du for å ta ned tankene og gjøre de tilgjengelige for deg selv?
# 3 – Evaluer og bearbeid tankene
“You are never good the first time” er et standarduttrykk fra Maxwell i hans forelesninger og presentasjoner. Ofte når det nærmer seg en ny bok eller undervisning til oss på konferanser eller online, så kommer det en «advarsel» på at dette er første gangen det presenteres, så det er ikke perfekt. Ingen er perfekt første gangen, men med å tale det ut, kommuniserer det til andre og dele vil tanker og ideer slipes, evalueres og forbedres. Det starter en prosess i oss som videreutvikler innhold og tankesett.
Refleksjon:
Hvordan jobber du med tankene og ideene så de utvikles og forbedres?
# 4 – Praktiser å dele tenking med teamet/andre
Hvis du har det privilegiet det er å ha et team du kan jobbe med og praktisere deling av tanker og få sparring er det et viktig redskap for utvikle og løfte tanker og ideer til et helt annet nivå. Ingen er så gode at de kan gjøre alt alene, men ofte kan vi være beskyttende og holde det for oss selv. Det er en lite fruktbar vei, mens delt tenking og samarbeid essensielt for i større grad å lykkes. Da er det også viktig at vi er åpne for utviklingen og tilbakemeldingene som kommer og at de beste ideene går videre, selv om det ikke var vår egen eller den opprinnelige.
Refleksjon:
Hvem er dine tenke- og sparringspartnere i utvikling av tanker og ideer?
# 5 – Utfordre din tenkning med å stille spørsmål, igjen og igjen.
"The more questions you ask on the front end, the fewer questions you have to ask on the back end."5 –John C. Maxwell
Mange av oss vil gjerne komme i gang og sette tingene ut i handling. Handling er viktig, men det er også refleksjon og det å stille spørsmål som eventuelt kan begrense kostnader, ergrelser og gjentatte korrigering i etterkant. Maxwell poengterer viktigheten av prosessen med å stille spørsmål da "den utvider vår tenkning, vår kapasitet og vårt potensiale."85
Refleksjon:
Hvordan ser du på tiden brukt til gjennomgang, spørsmål og utfordringer. Bare som mas eller som en avgjørende og viktig ressurs for deg?
Bruk gjerne kommentarfeltet under og gi din tilbakemelding på dette om du har noe som kan tilføre verdi både tilbake til meg og til andre som kan gjøre seg nytte av dette.
Du kan signere opp og motta mail med link til ukebloggen nederst på siden her.
Av Jon Løvland, 01.08.23
Kilde:
1Maxwell, John C. (2017) No Limits, (s.78) Hachette Book Group, Inc, New York, USA
2 Ibid, (s.77)
3 Ibid, (s.75-90)
4 Ibid, (s.77-87)
5 Ibid, (s.87)
Takk for din påmelding!